Vi bryter tystnaden - Berättelser ur verkligheten om våldet som drabbar kvinnor och barn.
Tolv starka kvinnor delar med sig av sina erfarenhet från våld i nära relationer. Kvinnorna beskriver den terror de levt med när mannen i förhållandet manipulerat och tryckt ner dem. Psykiskt våld som inte varit lätt att bevisa men även fysiskt våld.
Hur även barnen drabbats när fadern låtit sin ilska gå ut över dem.
Hur vi medmänniskor inte ser eller ser men inte agerar. Att samhället försvårar en fällande dom om det finns gemensamma barn. Läskigt!
Otroligt starkt av dessa kvinnor att berätta delar av sina mardrömmar till oss för att lära och förstå.
Tack Ordberoende Förlag för denna obehagliga men ack så viktiga läsning 🖤 Utgiven 2020
Priset av Anneli Fichtelius
År 2032 och två kvinnor från Storbritannien vinner Nobelpriset i medicin, Ewa och Helen.
Att två yngre kvinnliga forskare vinner ett av världens mest ansedda priser är ovanligt. Och denna forskarduo har undersökt närmare vilken typ av människor som är mest lämpade att överleva om en katastrof drabbar jorden - multiindividen. Denne kan med sin empati klara av att överleva med enkla medel utifrån vad de själva skapar, hålla sams i ett samhälle och värna om varandra.
Katastroferna är ett faktum med jordbävningar, vulkanutbrott och nya pandemier som minskar på möjliga boendeytor.
Ewa och Helen hamnar i samspråk med andra vinnare av Nobelpriset och de bildar en gemensam grupp där de skapar byar runt om i världen med självförsörjning, befolkad av i huvudsak multiindivider, för att ge mänskligheten en chans till överlevnad när jorden protesterar.
En tankeväckande bok som spunnit vidare på de naturkatastrofer vi ser på nyheterna varje år samt Corona-pandemin. Var står vi om ingen bromsar?
Utgiven 2020
Mörk labyrint av Nevada Barr.
Ännu en spänningsroman med rangern Anna Pigeon. Den här gången utspelar sig handlingen i grottorna och dess gångar i nationalparken Carlsbad Cavern, New Mexico.
Frieda, Annas vän, råkar ut för en allvarlig olycka i samband med en undersökning av nyfunna delar av grottsystemet. Vid ett tillfälle när Frieda är vaken ber hon att Anna ska komma.
Som den medmänniska Anna är kommer hon till undsättning, även om grottorna skrämmer skiten ur henne. Väl framme yrar Frieda en massa och bland annat meddelar hon att hennes skador inte var en olycka.
Anna blir ställd och börjar misstänka alla i teamet utom de två hon kröp in med. Under räddningspådraget med Frieda inträffar en olycka med dödlig utgång.
I allt kaos som uppstod med räddningsinsats och fler grottkrypare som kommit till undsättning visar det sig senare att alla kom inte ut ur grottan som de trott.
När ytterligare en ur gruppen blir nerskjuten i samma veva som han bett Anna möta honom på en specifik plats. Då börjar Annas utredningshjärna jobba på högvarv. Vem är inte misstänkt? Vad är motivet?
Jag har läst flera böcker om Anna Pigeon och jag fastnar i alla häftiga miljöbeskrivningar! Men måste tyvärr säga att grottor inte är min melodi så det tog längre tid att fastna i miljön den här gången 😄
Utgiven 1998, svenska 2018.
Än klappar hjärtat, andra boken om Cilla Fallander, av Susanne Fellbrink.
Cilla är projektledare för nyinvigningen av en galleria i Sundsvall. Fastighetens ägare vill ha pompa och ståt men flera i styrelsen blir osäker när det är en lokal kvinna som ska hålla i trådarna. Blir nivån topp notch eller stannar det på b-nivå?
Cilla jobbar med allt kring invigningen, försöker hantera styrelsen och stryker butikerna i gallerian medhårs. Ett svårt jobb att balansera upp men om någon ska klara det är det hon.
Vad hon tyvärr inte räknat med är alla käppar i hjulet efter vägen. Mordförsök, modeller som bajsar ner sig, kidnappningsdrama och en helt galen karl. Parametrar som skulle ge vem som helst gråa hår och sömnlösa nätter.
Hur ska det gå för Cilla och hennes gäng?
Boken är unik i sitt upplägg med bestialiska brott blandat med showbizen där vi får ta del av den tyngre organisationssidan. En underhållande och stundvis nagelbitande läsning 😃
Utgiven 2020
Ett zurrigt höstlov, tredje boken med Tutte Brödsmula och Kalle Humla, av Annika Billberg.
Det är höst och Lisa har lov från skolan, då hälsar hon på hos farmor och farfar hela veckan. Där bor även den lilla, lilla flickan Tutte Brödsmula och humlan Kalle Humla. Bara Lisa och farfar vet att de finns och under lovveckan hinner de hitta på en massa bus.
Men Lisa är en klok 7-åring och kan hjälpa sina vänner när de vill göra en myseld, plocka den vackraste röda svampen med fina vita prickar på och en massa annat bus.
Tror farfar behöver vila en hel vecka när lovet är slut 😅
Jag har läst den här boken för min egen 7-åring som uppskattat den och gillat de ljusa, detaljrika bilderna.
Utgiven 2018
Händelser vid vatten av Kerstin Ekman.
På 1970-talet mördas två ungdomar brutalt vid ett vattendrag. Polisen kan inte knyta någon till brottet.
Av en händelse 20 år senare börjar några nysta i det gamla brottet och finner indicier som är värda att följa upp.
Vad hände på -70 talet i dimman av hembränt, boende i kollektiv, straffa de svaga och placera kvinnfolket i den osynliga kätten i hemmet.
Hur har levernet från dåtiden påverkat hur människorna lever på -90 talet? Frigörelsen bland ungdomarna, att välja skogen framför folket men också att våga lita på någon annan igen.
En stor orsak till att jag valt att läsa den här boken nu är att den ska bli tv-serie och inspelningen ska ske här i Arjeplog (min hemkommun). När jag läste spelades scenerna upp som på film. Tror det kommer att bli en bra produktion!
Utgiven 1993, utgåvan jag läst 2007.
Midnattsrosen av Lucinda Riley
Anahita (Annie) är en ung indiska som kommer från en fin familj men tyvärr har hon och hennes mor inga ekonomiska förutsättningar. Av en slump blir Annie nära vän med en jämngammal furstinna, Indira. Hon övertalar sin mor att Annie ska få bli sällskapsdam till henne. Detta leder till att de båda flickorna reser till England för att studera precis innan första världskriget bryter ut.
Där möter de den stränga lady Astbury och hennes familj. Unge lord Astbury fångar Annies intresse och de två inleder så småningom ett förhållande.
90 år senare sker en filminspelning på godset Astbury och en släkting till Annie vill få klarhet i hennes liv i England och på gården.
En fantastisk bok med skildringar från Indien och England under 1920-talet. Vilken resa för en indisk sällskapsdam att möta societeten i England och även bryta sig fri för att gå sina egna vägar. Styrkan att stå upp för sig själv som kvinna i en värld styrd av pengar och (oftast) män.
Har lyssnat på denna som ljudbok, nästan 17 timmar, absolut värt det! Gunilla Leining gör en bra inläsning 👍
Lanthandeln av Karina Johansson
Louise lever i överklass med sin make. Hon är framstående arkitekt och vantrivs med sin tillvaro. Hennes man har börjat ta ut sitt missnöje genom nävarna på Louise.
En dag får hon nog och lämnar hemmet för att få en paus och tänka över sin tillvaro. Louise väljer att åka till Sunne där hon tillbringade sommarsemestern med sina föräldrar som barn. Mysiga och busiga minnen förknippas med denna plats.
I Sunne har livet i byns lanthandel inte lunkat på i frid senaste tiden. Äldsta sonen hittades död i lanthandeln en sen kväll, tavlor har försvunnit och inbrott har skett i ett av förråden. När den yngre sonen, Emanuel, blir överfallen börjar även polisen inse att det tidigare dödsfallet kanske inte varit en olycka.
Louise hamnar mitt i allt detta samtidigt som glädjen över att träffa Emanuel och hans föräldrar igen väcker känslor hon glömt.
Att slitas mellan plikterna i hemmet, det ohållbara äktenskapet, de nyväckta känslorna till Sunne och Emanuel är inte lätt för Louise. Utgiven 2020
Vi, skuggorna Ett Sverige du inte känner till av Elinor Torp
En bok om människorna som lever och jobbar i skuggan av Sveriges pappersstyrda samhälle. Människor som lämnat familjer, ursprung och delar av sig själv för att få ekonomisk trygghet här i Sverige. Att få möjligheten att jobba för att kunna skicka hem lite pengar till familjen som stannat kvar i hemlandet.
En stor del av dessa människor får aldrig möjligheten att jobba ärligt, de jobbar svart, på tok för många timmar, usel lön - om de alls får lön, lever i misär och hotas av arbetsgivare för att de inte har några rättigheter inte heller rätt att stanna i Sverige om myndigheterna visste om dem.
Aura är en av dem som vi får följa i boken, hon hamnar i ett kallt och mörkt Arjeplog där hon jobbar långa pass på en av restaurangerna i centrum, bor med andra i källaren under restaurangen. Lever utan papper och blir därför snuvad på merparten av sin lön.
Fruktansvärd och samtidigt intressant läsning av skuggsidan i lilla landet lagomt. Bor själv i Arjeplog och minns när polisen slog till mot restaurangen där papperslösa var inhysta och nyttjades som billig arbetskraft.
Oavsett om du själv är berörd på något sätt av dessa människor eller inte så tycker jag att boken är läsvärd som ögonöppnare!
Utgiven 2019
Med hjärtat som insats av Simona Ahrnstedt.
Dessie jobbar på ett vaktbolag och en dag söker en av Sveriges hotellkungar personskydd. Sam råkar även vara ex till Dessie och deras förhållande bröts dramatiskt upp 15 år tidigare med våldtäktsanklagelse och missförstånd.
Idag anser de sig vara mogna nog att samarbeta - ack vad fel de har! 😁
När fokus på uppdraget påverkas av minnen från förr och orsaken till att förhållandet avslutades gör sig påmint vet inte Dessie hur hon ska förhålla sig till Sam eller hur ärlig hon ska vara till sin chef.
Sam känner att närheten till Dessie gör honom trygg men minnena stör även hans fokus.
Som oftast leder det ena till det andra och till slut väcks gamla känslor till liv men är det värt att riskera allt för att vara tillsammans?
Läsvärd, som alla Simonas böcker 🥰