Fritt fall är en underhållande och mysig feelgoodroman med härlig humor. Vi får följa resesäljaren Alva som blir dumpad av pojkvännen på ett ovärdigt sätt, via sms, och sedan även får veta att han varit otrogen. På jobbet har Alva en taskig chef som inte heller gör tillvaron lättare. Väninnan Camilla försöker få Alva på bättre tankar och övertalar henne att följa med på en långresa. Alva som är otroligt flygrädd tackar ja efter mycket tvekan. Men det blir inte riktigt den resa som Alva hade föreställt sig...
Mina åtta år i Kality berättar ”storbedragerskan” Ingelas historia bakom löpsedlarna på kvällstidningarna och hur det kom sig att hon fick sitta åtta år i fängelse i Etiopien. En gripande och tänkvärd historia om hur familj och uppväxt kan påverka de val man gör i livet. Vi får också följa med Ingela innanför fängelsets väggar och en miljö med stor misär. Det blir en lång resa och Ingela får också stora problem med sin hälsa.
Ingen skulle få veta är en verklighetsbaserad roman om hur det är att växa upp med en mamma med psykisk ohälsa på 70-/80-talet. Något som då var tabubelagt och skamligt och därför gör familjen allt de kan för att hålla mammans psykiska sjukdom hemlig.
Det är en trovärdig och sorglig historia och jag lever mig in i huvudkaraktären Marias situation och hur hon, systern och pappan anpassar sig efter mammans mående. Vissa perioder lever de ett ganska normalt familjeliv men med ett mörkt moln som ständigt svävar över dem. Plötsligt kan en liten detalj göra att mamman exploderar i ett okontrollerat utbrott. Mamman gör också upprepade självmordsförsök.
Berättelsen fångar mig direkt och jag har svårt att lägga ifrån mig boken. Stundvis var den känslomässigt jobbig att läsa och det känns nästan som att man själv är närvarande.
Boken väcker också nostalgiska känslor då miljöbeskrivningarna och alla detaljer är så klockrena. Känner igen mig i dagboks- och brevskrivandet, musiken, vad man gjorde med kompisarna, kläderna, vilken mat man åt, häng i gillestugan mm. Maria skulle mycket väl kunnat vara en klasskompis till mig på 70-/80-talet.
Jag känner också igen mycket i min egen sorgeprocess från när jag förlorade min pappa när jag var 21 år.
En viktig bok och stark debut.
I del 4 i serien om stjärnsystrarna har vi kommit till CeCe:s historia. Efter en avstickare till Thailand för ledtrådarna CeCe till Australien där vi får följa en gripande och spännande historia med inslag av kärlek, passion och sorg. Efter den känslomässiga separationen från systern Star hittar CeCe äntligen en plats där hon känner sig hemma och hon får även en förklaring till varifrån hennes konstnärliga förmågor härstammar. Trots att boken är tjock är det ändå en bok man sträckläser. Jag är lite ledsen över att serien snart är slut men också nyfiken på upplösningen i bok 7.
Tre vuxna bröder återvänder till sommartorpet i skogen vid sjön där den något dysfunktionella familjen tillbringade sina somrar bortkopplade från omvärlden. Brödernas uppdrag är nu att sprida askan efter deras döda mamma. Romanen har ett lite annorlunda berättarperspektiv. I nutid får vi följa bröderna 1 dygn bakåt i tiden parallellt med händelser i dåtid från brödernas barndom. Överlevarna är en fiktiv roman men jag tror att författaren har hämtat en del inspiration från sin egen uppväxt då det finns mycket igenkänning från hans självbiografiska romaner ”Glöm mig” och ”Skynda att älska” som båda handlar om hans barndom och relationen till föräldrarna. Överlevarna innehåller många pricksäkra och personliga miljö- och karaktärsbeskrivningar som gör att boken känns äkta och autentisk. Jag får också en del flashbacks från miljöbeskrivningarna som skulle kunna vara hämtade från min egen uppväxt på landet. Boken blir successivt bättre och bättre och slutet är både tårögt och oväntat.
Bok nummer två i serien om de 7 stjärnsystrarna, denna gång är det Allys tur. Hon följer den avlidne adoptivpappan Pa Salts ledtrådar till sitt ursprung och denna gång hamnar vi i vårt grannland Norge. Ally får en förklaring till hennes unika musikaliska talang och som i första boken blandas nutid med dåtid. Fascinerande, intressant och spännande, kryddat med romantik. Trots att denna bok är ganska tjock blir den aldrig långtråkig, en riktig sträckläsarbok som är väldigt välskriven.
Detta är den första delen om de sex (sju?) adopterade systrarna som alla är döpta efter stjärnorna som ingår i stjärntecknet De sju systrarna.. Den börjar med att deras adoptivfar dör och efterlämnar ledtrådar för att de ska kunna söka rätt på sitt ursprung. Den första boken handlar om dem äldsta systern Maia som söker sina rötter i Brasilien. En historia som tar sin början på 1920-talet och har kopplingar till den berömda Cristo Rendator statyn i Rio En intressant, spännande, fascinerande och romantisk historia.
”I fikonträdets skugga” är en fristående fortsättning på ”En liten tvåa med potential”. I denna bok får vi följa Susanne 50+ (mamma till Sofia från första boken) som försöker börja om efter en uppslitande skilsmässa. Huvuddelen av boken utspelar sig på Gotland där Susanne ska sälja mammans mjölkbutik som hon har fått ärva. Susanne ska dessutom ta hand om allt bohag från hennes och exmakens gemensamma villa i Bromma och försöka hitta ett nytt boende. Hon ska också hitta tillbaka till sig själv. Sammanfattningsvis är det en charmig och mysig feelgoodroman. Trovärdiga karaktärsbeskrivningar och en del tänkvärd livsvisdom. Perfekt semesterläsning!