Hanna Lundqvist

Användarprofil

Lektioner i kärlek

Bok av Lucy Dillon
Allt har gått så snabbt sedan den tysta och tillbakadragna Jeannie träffade den utåtriktade och sportiga Dan på en dejtingtjänst på nätet och sveptes med i en himlastormande romans. Det tog bara några månader innan Dan friade och nu ett år ett att de träffades är det dags för bröllop. När vigseln närmar sig börjar Jeannie tvivla, är det nerverna eller har allt gått för fort. Innan hon hinner prata med Dan får hon veta att han råkat ut för en allvarlig olycka och Jeannie undrar om det är hennes fel. När Jeannie får den oväntade pausen i livet får hon en möjlighet stanna upp och fundera över vad hon verkligen vill med sitt liv samtidigt som försöker skapa sig ett liv i Longhampton, dit hon nyligen flyttat med sin fästman.

Lektioner i kärlek är den senaste boken från den brittiska feel good-författaren Lucy Dillon och det är en berättelse som lever upp till mina förväntningar med den mysiga fiktiva staden Longhampton och hundar som hjälper människor att läka. I den här boken får vi även återknyta bekantskaper med några av karaktärerna som har förekommit i några av Dillons tidigare böcker, men det krävs inte att man läst de böckerna för att hänga med. Det här är en berättelse som egentligen handlar kärlek, vänskap att ta kontrollen över sitt liv och den roll som hundar kan ha i människors liv. Det är en mysig berättelse som är ger en trevlig underhållning för stunden.

Przewalskis häst

Bok av Maja Lunde
Przewalskihästen har ansetts vara den sista vildhästen som upptäcktes i slutet av 1800-talet och som i mitten av 1900-talet var utrotade i det vilda och fanns bara kvar i europeiska djurparker och reservat. Det är dessa hästar som utgör navet i berättelsen och som binder ihop de olika tidsåldrarna. På 1880-talet reser zoologen Michail från S:t Petersburg till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna för att ta dem till både sin egen djurpark och sälja dem vidare till andra djurparker. På 1990-talet försöker veterinären Karin återintroducera hästarna på de mongoliska stäpperna efter Sovjetunionens fall. 2064 försöker Eva klara sig på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, trots att samhället runt omkring henne faller sönder.

Przewalskis häst är den norska författaren Maja Lundes tredje roman och även den tredje delen i en planerad klimatkvartett, de tidigare böckerna, Binas historia och Blå, har handlat om en framtid utan bin och en framtid där vattenbristen gör att det inte längre går att leva i Sydeuropa. (Den fjärde boken är tänkt att handla om en pandemi, men den har Lunde tydligen pausat för tillfället) Jag hade höga förväntningar på boken och den levde upp till dem med råge. Även om boken inte ger någon ljus bild av framtiden, så är Przewalskis häst inte fullt lika klimatångestframkallande som Blå var.

Små glädjeämnen

Bok av Clare Chambers
Det är 1957 och Jean jobbar på en lokaltidning utanför London och när det kommer ett brev från en kvinna, Gretchen, som påstår sig ha blivit gravid utan att ens kysst en man blir det Jean som får i uppgift att skriva reportaget. Jean som vanligtvis mest får skriva om hushållstips och veckans bröllop blir fascinerad av den märkliga historien och det dröjer inte länge innan Jean charmas av hela Gretchens familj.

Små glädjeämnen är den brittiska författaren Clare Chambers första roman på tio år och det är en bra och charmig berättelse med en lågmäld humor. Att boken utspelar sig i England på 1950-talet ger en extra mysfaktor till berättelsen, som även innehåller en del mörker. Det här är en riktig pärla som jag verkligen rekommenderar.
Tilly och bokvandrarna är den första delen i Anna James serie Den magiska bokhandeln (det finns två delar till utgivna på engelska) och det är en bok där jag egentligen inte tillhör målgruppen, mellanåldern 9-12 år, men fängslades totalt av berättelsen. Det är väl nästan alla bokälskares dröm att få träffa sina favoritkaraktärer och kunna kliva in i böcker (det är inte helt ofarligt, för om man dör i boken så dör man i verkligheten också). Det här är en väldigt charmig berättelse som passar för alla åldrar, särskilt som att några av de litterära referenserna mer är för vuxna läsare.
Adunni är fjorton år gammal och hennes stora dröm är få utbilda sig eftersom hennes mamma har sagt att det är det enda sätter att få en röst för att kunna göra sig hörd och bestämma sin egen framtid. I stället för att få gå i skolan blir hon såld av sin pappa som fru nummer tre till en äldre man som kräver att hon ska föda honom en son. När hon med en förhoppning om ett bättre liv rymmer från äktenskapet hamnar hon i Lagos som hembiträde i en rik familj. Som hembiträde är hon helt i händerna på sin arbetsgivare som inte behandlar henne väl. När Adunni ändå inser att hon måste stå upp både för sig själv och de funnits där före henne och de som kommer efter hittar hon ett sätt att tala tills någon lyssnar.

Flickan som fick en röst är den nigerianska författaren Abi Darés debutroman och det är en oerhört stark debut. Det här en berättelse som är väldigt välskriven och som berättar en stark historia som griper tag i mig och som gör det svårt att lägga ifrån sig boken. Även om ämnet är tungt, så flyter språket väldigt lätt. Den här boken är en av de få fullpoängare som jag har läst i år och jag kommer att rekommendera den till alla som vill läsa en riktigt bra roman. Jag ser även fram emot att läsa fler böcker av Daré i framtiden.

Bikupan

Bok av Sarah Crossan
Ana och Connor är båda gifta, men det hindrar dem inte från att inleda en relation där de under flera år träffas i smyg. De träffas korta stunder på hotellrum och ibland på någon helgresa. Starka känslor, stor passion och snabbt raderade sms blandas med känslor av svek. När Connor en dag oväntat dör står Ana ensam kvar med minnena av deras kärlek. För att behålla något av Connor börjar hon närma hans fru, Rebecca.

Bikupan är den irländska författaren Sarah Crossans första roman för vuxna, tidigare har hon skrivit ungdomsböcker. Det här känns inte som en vanlig roman i formen, utan mer som att den är skriven på någon form av fri vers. I vilket fall som helst är den väldigt bra och fylld med känslor. Det känns som att det här är en sådan typ av bok som går snabbt att läsa, men som kommer att stanna kvar desto längre.
Det är 1968 när Francis Meurienne, som jobbar varuutkörare och lumphandlare, bestämmer sig för att för starta ett rullande bibliotek för att alla i områden ska få tillgång till litteratur och böcker. Till en början är lokalbefolkningen skeptisk till idén, särskilt till litteraturen och de effekter som den kan ha. Till sin hjälp har Francis den trettonåriga Marie-Jeanne, som har en unik talang att se kärlek och vilka hjärtan som hör ihop. Frågan är om hon kan ta litteraturen till hjälp för att få de som hör ihop att själva inse det.

Den lilla bokbussen i Provence är den senaste boken av den tyska författaren Nina George som kommer på ut på svenska, och den hänger ihop lite grann med hennes tidigare roman Den lilla bokhandeln i Paris. Det här är en mysig och charmig liten berättelse som inte liknar de flesta andra berättelser då det är Kärleken som är berättaren och att det finns en ett pratande olivträd (som inte vill prata om sin ålder). Jag rekommenderar boken om man vill ha en trevlig underhållning för stunden, även om jag tyckt bäst om Georges andra bok på svenska, Den lilla bistron i Bretagne.

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
När Rebeckas mormor hamnar på sjukhus åker hon hem till Skåne för första gången på flera år för att hjälpa till. För att komma ifrån sin stökiga uppväxt och trassliga familjerelationer har Rebecka skapat sig ett nytt liv i Stockholm med utbildning, ett bra jobb och en framgångsrik fästman. När hon bor i sin mormors stuga hittar Rebecka en dagbok och några brev från 1940-talet i ett gammalt brevskåp. Det visar sig att snart att familjen historia är mer komplicerad än vad Rebecka har vetat om och att hennes mormor har burit på stora hemligheter i många år.

Bokskåpets hemlighet är den senaste boken från den svenska feelgoodförfattaren Frida Skybäck och det är en historia som både utspelar sig i nutid och i en historisk tid och där de två historierna hänger ihop. Det är en ganska mysig och charmig berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden, även om jag tidigt vet exakt vad som kommer att hända.

Tritonus

Bok av Kjell Westö
Thomas Brander är en stjärndirigent som närmar sig 60 och som har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården, Casa Tritonus, där han ska koppla av mellan arbetsresorna som börjat tära allt mer. Att han den senaste tiden haft motgångar i både yrkes- och kärlekslivet gör att Brander inte har så lätt att koppla av som han skulle vilja. Granne med Casa Tritonus bor Reidar Lindell, som är skolkurator och hobbymusiker i ett coverband och mellan de två männen växer en slags vänskap fram. Genom Lindell blir Brander introducerad för lokalbefolkningen och deras inbördes relationer, för att här delar man varandras glädje och sorg.

Tritonus är den senaste romanen från den finlandssvenske författaren Kjell Westö och det är en roman som verkligen visar att Westö är en av de bästa svenskspråkiga författarna just nu. Det är en berättelse om åldrande, förlorad kärlek, hitta sin plats i världen och framförallt om musikens kraft. Berättelsen utspelar sig efter coronapandemin när världen börjar närma sig det normala igen, vilket ger den en samtidskänsla. Westös språk är som alltid vackert och det blir ännu vackrare av finlandssvenska uttrycken som jag vill komma ihåg och som jag tycker att vi borde införa i svenskan, som t ex morgonnatten.

Fränder

Bok av Emma Donoghue
Noah är en pensionerad kemiprofessor på Upper West Side i New York och planerar att återvända till sin födelsestad Nice för första gången sedan han var barn. Några dagar innan avresan får Noah ett samtal från socialtjänsten, som informerar honom att han är närmast anhörig till elvaåriga Michael som behöver omhändertas akut. Motvilligt bestämmer sig Noah för att ta med sig pojken på resan. Väl på plats i Nice börjar Noah nysta i sin familjehistoria med den motvillige Michael i släptåg. Det omaka paret har till en början svårt att komma överens och har olika åsikter om hur många läsk man bör dricka per dag, vilken mat som är god och skärmtid, men efter ett tag börjar de närma sig varandra.

Fränder är den tredje romanen som jag läser av den irländska författaren Emma Donoghue och i likhet med de två tidigare romanerna (Room och Miraklet) är jag väldigt förtjust i boken. Det här en väldigt bra och charmig berättelse om två omaka personer som binds samman av sitt släktskap som både är rörande och hjärtevärmande. När jag väl började läsa boken kunde jag inte lägga bort den och nu när jag läst ut boken så vill jag läsa mer om Noah och Michael. Jag kommer att rekommendera till alla som vill läsa en bra bok (och troligtvis även andra).
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.