Abby Williams är tillbaka i sin hemstad, Barrens, för första gången på tio år. Så fort hon gick ut high school lämnade hon hemstaden i ett försök att lämna allt som hände där bakom sig. Numera bor Abby i Chicago och arbetar som miljörättsjurist, när ett fall som hon arbetar med tvingar henne att återvända till Barrens. Det dröjer inte länge förrän Abby upptäcker att det finns kopplingar mellan fallet och en skandal som inträffade tio år tidigare, som kulminerade i att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. När Abby försöker nysta i vad det egentligen var som hände den där gången börjar hon tvivla på sina egna minnen och vad som är sant och inte.
Rökridå är den amerikanska författaren Krysten Ritters debutroman och det är en stark debut. Ritter har skrivit en deckare som är spännande och som har ett bra flyt som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Själva deckarhistorien är välkonstruerad och håller nästan hela vägen, men det spårar ut lite väl mycket mot slutet av boken (vilket många deckare har en tendens att göra). Jag kan definitivt tänka mig att läsa fler böcker av Ritter i framtiden.
Krysten Ritter är mest känd som skådespelerska i tv-serier som Jessica Jones och The Defenders, där hon spelar superhjälten Jessica Jones.
Una är trettio år och arbetar som lärare i Reykjavik när hennes bästa vän visar henne en annons där de söker en lärare till den lilla byn Skálar för att undervisa två barn. Då Una är i behov av ett miljöombyte söker hon jobbet och flyttar till den ensligt belägna byn på Islands nordöstra halvö som har tio invånare. När Una kommer till byn känner hon sig inte särskilt välkommen av byborna och det verkar som att de döljer en mörk hemlighet. Det blir inte bättre av att det spökar i huset som hon bor i och att det verkar ha att göra med en ung flicka som tragiskt dog för många år sedan.
Byn är den senaste boken från den isländske deckarförfattaren Ragnar Jónasson och det är en bok som är fristående från hans serie om polisen Hulda Hermannsdóttir. För mig som gillar deckare som utspelar sig på ödsliga platser och som inte innehåller så många mord är det här verkligen en bok som passar mig. Berättelsen är uppbyggd på ett sådant sätt att det är svårt att veta vad som är sant och inte, vilket ökar spänningen. Jag uppskattar Jónasson allt mer som deckarförfattare för varje bok som jag läser och jag ser fram emot att läsa ännu en bok om Hulda Hermannsdóttir i höst.
Roy är ung affärsman och Celestial är en lovande konstnär och tillsammans är de bilden av den nya svarta Södern där de personifierar den amerikanska drömmen. De har knappt hunnit börja leva sitt liv tillsammans när Roy blir anklagad för ett allvarligt brott och döms till ett långt fängelsestraff. Roy nekar till anklagelserna och Celestial är övertygad om att han är oskyldig. När domen efter några år upphävs och Roy släpps från fängelset är kärleken då lika självklar.
Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones är en stark berättelse om klass och ras i dagens amerikanska söder där unga svarta män löper en större risk att hamn i fängelse för att ha varit på fel plats vid fel tillfälle. Det är också en berättelse om en kärlek som inte får chansen att mogna och två unga människor som slits isär. Det här är en bok som jag hört talas om sedan den kom på svenska och som jag varit sugen på då alla verkar gilla den. Dock har det inte blivit av att jag läste den förrän nu och de höga förväntningarna som jag hade på boken infriades. Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar till alla som inte har läst den.
Det är 1971 och Hillary Rodham är en ung och lovande kvinna vars avslutningstal på Wellesey College uppmärksammades av tidskriften Life. Hillary studerar juridik vid Yale Law School och är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. En dag träffar hon en snygg och karismatisk kille från Arkansas som har siktet inställt på en politisk karriär och som heter Bill Clinton. Tillsammans med Bill upplever Hillary en djup samhörighet, som både är på ett intellektuellt, känslomässigt och fysiskt plan. I verkligheten följde Hillary med Bill hem till Arkansas och de gifte sig efter att han hade friat flera gånger. I den här romanen tackar Hillary nej till frieriet och går en annan väg. Under de följande fyrtio åren stakar hon ut en egen bana, både karriärmässigt och privat, en bana som återkommande kommer att korsas av Bill Clinton och funderingar på hur det kunde ha blivit.
Rodham är den amerikanska författaren Curtis Sittenfelds sjunde roman och den här gången har hon skrivit en kontrafaktisk berättelse om hur det skulle ha kunnat bli om Hillary hade tackat nej till Bill Clintons tredje frieri den där gången. Mina förväntningar på den här boken var skyhöga, både för att Sittenfeld är en av mina favoritförfattare, men mest för att alla verkar älska boken och den hyllades överallt. Min oro över att den inte skulle leva upp till mina förväntningar försvann snabbt då Rodham är en fantastiskt bra berättelse som jag drogs in i och hade svårt att lägga bort den. Det här är definitivt en av de bästa böcker som jag har läst i år och kommer att rekommendera den till alla den i sommar.
Martha Storm är en bit över fyrtio och bor kvar i barndomshemmet efter att hon flyttade hem för att ta hand om föräldrarna i många år innan de dog. Det har aldrig blivit att hon bildade en egen familj eller att skaffa ett fast jobb. Hon arbetar som volontär på det lokala biblioteket och omgivningen är mest intresserad av hennes hjälp med olika saker, utan att för den skull visa så mycket tacksamhet. En dag hittar Martha ett paket som är till henne och som innehåller en illa medfaren bok som har en hälsning från hennes döda mormor och vars innehåll känns bekant. Det är bara att hälsningen är skriven några år efter att hon dog. När Martha börjar göra efterforskningar kommer det att leda till stora förändringar i hennes liv.
I hjärtats bibliotek av den engelska författaren Phaedrea Patrick är en feelgoodberättelse som varken hör till de bästa eller sämsta som jag har läst i genren. Berättelsen i sig är ganska charmig, men jag strör mig lite på att Martha är så extremt självutplånande och att hennes syster är så okänslig och ganska elak. I de delar av boken som handlar om Marthas familj är alla familjemedlemmar väldigt extrema åt olika håll och de känns inte så nyanserade. Vill man ha en lättläst historia om böcker, sagor och familjehemligheter så ger boken underhållning i några timmar.
Fifth Avenue nummer 12 i New York är ett av de sista husen i staden som har en handstyrd hiss. De boende i huset är en brokig skara som alla har sina egenskaper. En av dem är Chole, som är en ljudboksinläsare som är hemlighetsfull om sitt förflutna. En av de två hissoperatörerna är Deepak, som drömmer om att slå världsrekord i vertikalt resande. När Sanji kommer till New York är det ingen som vet att han är en framgångsrik affärsman hemma i Bombay, Indien och han tar jobb som hissoperatör för att hjälpa sin farbror Deepak att nå sin dröm. När Sanji och Chole möts kommer ingenting att bli sig likt för flera personer.
Någon som du är den andra boken av den franske författaren (boende i New York) Marc Levy som kommer ut på svenska, den första var PS Från Paris som kom förra året och som jag gillade. Det här en väldigt charmig berättelse om ett hus, de som bor där och deras relationer. Vissa delar av boken är som en vanlig feelgood, men den är flera snäpp bättre än många böcker i den genren, både när det kommer till själva handlingen och språket. Jag lade i alla fall ifrån mig boken med ett leende och en varm känsla inombords.
Det äkta paret Sylvi och Miele checkar in på ett hotell tillsammans med sin son Elias, som är femton månader. Tidigt nästa morgon dör pojken genom efter att ha ramlat ner från hotellrummets balkong på sjunde våningen. Det är den erfarne polisen Konrad Sejer som får i uppgift att ta reda på vad det är som har hänt. Föräldrarna lämnar olika uppgifter om vad det är som har hänt och skyller på varandra. Det som varit ett äktenskap har utvecklats till ett destruktivt spel mellan två desperata människor. I brist på bevis blir båda föräldrarna frikända. Sejer kan inte släppa fallet och för det oskyldiga barnets skull vill han ta reda på sanningen om vad det var som hände.
Förmörkelsen är den senaste deckaren från den norska författaren Karin Fossum om den sympatiske polisen Konrad Sejer. Det jag gillar med Fossums böcker är att de handlar om sådant som skulle kunna hända, vilket gör att de kryper in under skinnet på ett annat sätt de flesta andra deckare. Att ett barn dör på hotellrum och föräldrarna skyller på varandra just en sådan sak som skulle kunna hända i verkligheten. Den här boken är skriven ur tre olika perspektiv, mammans, pappans och Sejers och handlar om hur de går vidare efter den tragiska händelsen och långsamt nystas det upp vad det var som egentligen hände. Vill man läsa en psykologisk thriller i sommar så rekommenderar jag verkligen den här.
Little Dog föddes i Saigon, Vietnam, men när han var två år kommer han till USA tillsammans med sin familj. Han växer upp tillsammans med mamma och mormor, som arbetar på en nagelsalong och utgör en del av massan av ansiktslösa invandrare i USA. Fasorna under Vietnamkriget är det som driver den till det nya landet och traumana läker väldigt långsamt. Sonen bestämmer sig för att skriva ett brev till mamman, som är analfabet, och försöker förstå sig själv och sin plats i världen genom att foga ihop allt som är trasigt. I bakgrunden finns minnena av ett krig, ett USA med stora klasskillnader och en opioidkris och den första kärleken.
En stund är vi vackra på jorden av den vietnamesamerikanske författaren Ocean Vuong är en vacker och bitvis jobbig berättelse om att hitta sin plats i världen och hur minnena av krigstrauman lever vidare när de förs vidare även till den generation som inte ens vad född under kriget. Det är också en förklaring till mamman om hur våldet påverkar ett barn och hur det är att vara den äldre generationens röst i det nya landet. Det är också en kärleksförklaring till mamman och allt som hon gjort för barnet. Det är en stark berättelse som jag verkligen rekommenderar.
London 1967, Odelle Bastien försöker fortfarande hitta sin plats i London efter att hon kommit dit från Trinidad några år tidigare. En dag erbjuds hon ett jobb som maskinskriverska på galleriet Skelton och träffar den glamorösa galleristen Marjorie Quick. De två utvecklar en vänskap och Marjorie hjälper Odelle att se sin potential, även om hon förblir ett mysterium, särskilt när ett okänt konstverk av en känd konstnär dyker upp på galleriet med en hemlighet.
Spanien 1936, Olive Schloss är dotter till en konsthandlare och har tillsammans med sin familj flyttat till södra Spanien där fadern hoppas hitta en ny stjärna på konsthimlen. Olive är en ung kvinna som håller på att utforska sina ambitioner som konstnär, men när konstnären och revolutionären Isaac och hans halvsyster Teresa dyker upp kommer allt att ändras.
Musan är den andra boken av den brittiska författaren som kom på svenska och det är den tredje som jag läser. Musan är en bok som jag på något sätt fick tag på som e-bok när den var ganska ny, men som jag inte läste eftersom jag inte var så imponerad av hennes första bok, Miniatyrmakaren, men efter att nyligen har läst Burtons senaste bok, Bekännelsen, nyligen och älskade den bestämde jag mig för att ge den en chans. Så här i efterhand har jag svårt att förstå varför jag inte har läst boken tidigare eftersom det visade sig vara en alldeles underbar bok, även om den behandlar svåra och mörka ämnen. Det är en gripande berättelse om två kvinnor i olika tider som försöker ta sig fram i miljöer där de möter motstånd från omgivningen.