"I hjärtat av Ådala" är en feelgoodbok som utspelar sig på ett så ovanligt ställe som en koloniträdgård. Där får vi möta en brokig men charmig skara människor med mer eller mindre olika mycket bagage som ändå lyckas hitta vänskap och mening i mötet med varandra trots skillnader i ålder och bakgrund. Visst är det lite förutsägbart ibland men det gör inget.
"I hjärtat av Ådala" är en puttrig och lättläst feelgoodbok så passar perfekt att läsa just nu när man bara längtar efter vår och sommar. Jag är själv helt ointressant av växter och trädgårdsarbete men till och med jag tycker att det verkar mysigt med en kolonilott efter att ha läst den här boken.
Jag blev väldigt tagen av Patrik Lundbergs sommarprat om sin mamma 2020 så boken "Fjärilsvägen" där han skriver om såväl sin egen barndom som sin mamma och hennes livsvillkor kändes som ett must-read.
På sitt lågmälda sett ger Patrik Lundberg å ena sidan en kärleksförklaring till den ensamstående mamma som alltid fanns där för sina barn och som oförtrutet gjorde sitt bästa för att ge dem alla möjligheter i livet, trots avsaknad av möjligheter för sig själv. Å andra sidan är boken också en rå skildring över kvinnors villkor och över bristerna i det samhälle som sviker sina svagaste. En gripande, många gånger sorglig men tänkvärd bok som stannar kvar i tankarna.
Jag vet inte riktigt hur jag ska sätta ord på "Den sista migrationen" för det var en alldeles särskild läsupplevelse.
Boken utspelar sig i en värld där nästan alla djur har utrotas av människan, antingen handgripligen eller genom klimatförändringar. Huvudpersonen Fanny Stone är en rastlös själ som har svårt att stanna på ett ställe någon längre tid. Hon har bestämt sig för att följa den sista flocken silvertärnor från Grönland till deras slutmål på Antarktis. För att lyckas går hon ombord på en fiskebåt med en brokig skara besättningsmän. Parallellt med resan rullas också en helt annan historia om Fannys förflutna upp, bit för bit genom små brottstycken här och där.
Tempot i boken är både långsamt och lågmält samtidigt som det är dramatiskt och kraftfullt. Jag sugs in fort i historien och kan inte sluta läsa. Det sceanio som målas upp med alla utdöda djur är mycket nedslående och gör mig bitvis panikslagen över hur vi behandlar vår planet men boken innehåller också värme, kärlek och hopp. Och det är nog ändå är det berättelsen om Fannys förflutna som fångar mig mest.
"En oemotståndlig frestelse" är den sjätte boken om familjen Bridgerton och kanske en av de bästa i serien, i mitt tycke. Den handlar om Michael Stirling, en av de mest eftertraktade ungkarlarna i London, som är hopplöst och hemligt förälskad i Fracesca (Bridgerton), som dock redan råkar vara gift med hans kusin. Men en dag händer något oväntat som ställer allt på sin ända...
Precis som tidigare böcker är även denna lättläst och väldigt underhållande, och det är nästan omöjligt att lägga undan boken innan den är slut. Det tog knappt en dag för mig att läsa den, trots barn, tvätt och andra vardagsbestyr. Författaren är också mycket skicklig på att gestalta karaktärernas känslor, särskilt Michaels, på ett sätt som gör att jag inte bara förstår utan också själv känner dem.
"Kalla, vita vinternätter" är den tredje boken om Cilla Storm som alltid springer på oegentligheter och ond, bråd död i idylliska miljöer. Denna gång är hon i Idre med kompisarna Zacke, Johannes och såklart Rosie för att fira jul. Fast meningen med resan är att ta det lugnt och vila så dröjer det inte länge innan vännerna snubblar över en död kropp...
"Kalla, vita vinternätter" är en charmig, lagom spännande och lättläst bok med bra driv och korta kapitel som gör att läsningen går fort. Så om du söker efter vänskapsrelationer, snö, god mat, hemligheter och spänning utan groteska och detaljerade beskrivningar av mordoffer så är detta en bok för dig.
Precis innan mitt lokala bibliotek stängde innan jul pga nya restriktioner lyckades jag snappa åt mig "Glasveranda med sjöutsikt", vilket visade sig vara en liten pärla.
Huvudpersonen i boken är Nora som strax innan jul flyr ett toxiskt förhållande i Stockholm och beger sig till sin barndoms Dalarna där hon hyr en liten stuga på landet. Det visar sig vara en utmaning för en stadsbo som hon själv men som tur är så kan grannen Viktor vara behjälplig med både det ena och det andra... Vi får också följa författaren Claes som kommer något stort på spåren när en gammal man vid namn Torsten korsar hans väg och börjar berätta sin livshistoria.
"Glasveranda med sjöutsikt" är en lättläst och mysig feelgood med alla klassiska ingredienser: vänskap, kärlek, sorg, hemligheter, försoning och en hund döpt efter piratnästet Tortuga.
"600 mil till dig" är en klassisk romcom och då boken är väldigt filmisk så är det lätt att se allting framför sig. Svenska Alice och amerikanske Nathan får kontakt på nätet av en slump och ur en oskyldig vänskap växer något helt annat fram...
Jag gillar verkligen sättet boken är skriven på och det är lätt att komma in den. Den är lite långsam i mitten men sen tar det fart i slutet igen, även om det kanske aldrig är riktigt spännande vad Alice ska välja och nog löser saker sig väldigt lätt, vilket kanske inte känns helt realistiskt. Hur som haver är "600 mil till dig" en lättläst och ibland frustrerande bok där de underfundiga och charmiga chattrådarna nog är den allra största behållningen för mig.
Det finns böcker som man fastnar så i att de knappt går att lägga undan samtidigt som drar sig för att läsa dem för att man inte vill att de ska ta slut. "Ett litet steg på vägen" är en sådan bok. Redan två kapitel in i boken kände jag på mig att detta var något alldeles särskilt. Så. Himla. Bra.
Den är lättläst och enkel utan att för den sakens skull bli banal och eftersom jag har en egen unik pojke i ungefär samma ålder som Felix så var det inte svårt att relatera till Stellas oro och rådvillhet. Jag gillade också miljöskildringarna och blev nästan lite sugen på att fjällvandra, och det vill inte säga lite.
"Ett litet steg på vägen" är väldigt fin bok, både på utsidan och insidan, och en av de bästa böckerna jag har läst i år.
Åh vad jag älskar det här! Varje gång jag läser en Jenny Colgan-bok inser jag varför hon är min favoritförfattare. Jag älskar hennes underfundiga sätt att skriva och trots att takten i berättelsen är långsam blir jag ändå helt uppslukad och kan knappt lägga ifrån mig boken. Karaktärerna är lika mänskliga, varma och truliga som vanligt, och det skotska högländerna som kuliss är pricken över i. Kan inte Jenny Colgan skriva en ny bok precis just nu, för jag vill ha mer!
Den första delen i "Sommen-kvartetten" läste jag förrförra sommaren men nummer två som utspelar sig under vintern har jag inte läst än så jag var lite orolig att jag inte skulle hänga med riktigt men det var inga problem. I den här boken får vi följa den medelålders journalisten Vanja som av ledningen i stort sett får valet att modernisera sig eller sluta. Något chockad "flyr" Vanja Skåne och beger sig till ett b&b utanför sjön Sommen som drivs av ingen mindre än Disa från bok nummer ett! Men hos Disa bor också en annan gäst som får Vanja att verkligen fundera över sin framtid.
Det här är ingen actionspäckad bok utan den lunkar på i ganska sakta mak. Det mesta händer lugnt och stilla och Vanjas beslut växer fram. Det är rätt så skönt faktiskt och jag riktigt känner ett inre lugn när jag läser boken.
Boken utspelar sig som titeln utlovat vid sjön Sommen och jag har svärföräldrarna i Tranås så jag känner ju verkligen igen mig i beskrivningarna, t.ex. det rosa hotell eller Torpöns färjeläger med Naturum. Det ger ju alltid en extra dimension till läsningen. Så det kanske är dags att ta itu med bok nummer två här framåt vintern...