Frallan har börjat skolan och har kärleksproblem. Bästa kompisen Ester säger att Frallan får vara kär i henne, om hon vill. Men Frallan vet inte om hon vill. Hur gör man när man kanske inte vill något, men inte heller vill såra sin kompis?
ÄNTLIGEN en barnboksförfattare som beskriver kärlek och samtycke på ett så enkelt sätt. Det må tyckas självklart, men det är så viktigt att rakt upp och ner skriva att du får välja själv om du vill vara kär och även i vem. Sara Ohlsson gör detta så bra genom att hänvisa till personer i Frallans närhet; Mormor är kär i Klaus, Frallans mamma har varit kär i en kvinna och Frallan är inte kär i någon. Jag hoppas och tror att en bok som denna kan bidra till ökad förståelse och respekt för att vi alla gillar olika.
Blev positivt överraskad av denna! Hugh Grant spelar en cynisk och omogen ’slacker’ som bara tänker på sig själv. En dag möter han tolvåriga Marcus vars mamma är kroniskt deprimerad. De båda växer i mötet med varandra, och Grants karaktär i synnerhet. Sorglig, men samtidigt fin och skratta-rakt-ut-rolig. En fantastisk feel-good film.
Coolt med ADHD handlar om Alice, 11, som diagnosticeras med adhd. Vi får följa hennes stressiga vardag hemma, i skolan och på bup.
Boken tar upp många saker och situationer som är jobbiga för Alice, men lyckas trots det ge en positiv bild av adhd som kan vara stärkande för barn med liknande problematik. Kan tänka mig att personer med adhd kan känna igen sig väl i beskrivningarna.
Boken är tydlig, pedagogisk och ger en god förståelse. Skulle rekommendera alla som har ett barn med adhd i sin närhet - anhörig, lärare, kompis etc. - att läsa denna bok för ökad kunskap och förståelse.
En musikalfilm om underhållaren och entreprenören P.T. Barnum och skapandet av hans cirkus. Skådespelarinsatserna är klockrena, likaså musik- och dansnumren. För mig saknas något för att filmen ska uppnå högsta betyg, men det är utan tvekan en sevärd film.
”Frallan räddar världen” är en fin, men framförallt viktig, bok som alla barn i 6-9 års åldern borde få ta del av. Den funkar utmärkt som högläsningsbok och det finns många ämnen att diskutera kring såsom naturen, döden, rymden, frihet och ansvar. Trots att detta är komplexa ämnen förklaras de på ett väldigt konkret och lättillgängligt sätt, som väcker intresse och engagemang. Dessutom är det svårt att inte älska Frallan och hennes familj.
Mumintrollet och hans mamma letar efter Muminpappan som är försvunnen. Han gav sig av för att hitta en plats där familjen kan bygga bo och tillbringa vintern, men har vid sommarens slut ännu inte kommit tillbaka. Under färden möter de den ängslige Sniff som slår följe med dem, och tillsammans stöter de på en mängd olika farligheter.
De bästa barnböckerna är, i min mening, de som kan uppskattas av både barn och vuxna. Detta är en på pricken sådan bok. Fastän jag är tjugo år och boken riktar sig till en yngre publik blir jag trollbunden av det träffsäkra språket, den spännande och fantasifulla handlingen och de igenkännliga karaktärerna. För att inte glömma de underbara illustrationerna, som ger boken ytterligare en dimension. Jag har egentligen ingen kritik alls, utan jag bara dras med från början till slut.
Småtrollen och den stora översvämningen är första boken om Mumintrollen, och en närmast perfekt inledning på en lång och sagolik berättelse om Muminvärlden och dess karaktärer.
Patrik Lundberg är svensk, men på grund av sitt asiatiska utseende uppfattas han inte som det. Patrik adopterades som liten från Korea och hamnade istället i Sölvesborg. En dag får han chansen att återvända till födelselandet för att studera, och väljer då att söka upp sin biologiska familj. En uppriktig självbiografisk roman som bjuder på värdefulla tankar om bla adoption, identitet och kulturkrockar. Kan starkt rekommenderas.
I ”Frallan är bäst!” ska Frallan och hennes mamma tävla i olika grenar de hittat på. Mormor är domare och det finns två regler: 1) Man får inte fuska och 2) den som förlorar får inte bli sur på den som vinner. Blir det Frallan eller mamma som vinner tävlingen?
Frallan är en härlig karaktär och det är svårt att inte tycka om henne och hennes familj. Språket är livligt och handlingen förvånansvärt engagerande. Bokens budskap att vara en god förlorare respektive vinnare är inspirerande och pedagogiskt på ett lättsamt sätt.
En glad och fniss-rolig bok med fina illustrationer som kan uppskattas av såväl barn som vuxna. Perfekt som högläsningsbok för 6-9åringar.
Betyg: 3,5
Frågor om förintelsen är en kort men informativ frågor-och-svar-bok där Hédi Fried delar med sig av sina personliga upplevelser och erfarenheter i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen. I boken besvaras frågor som: Vad minns du från ankomsten till Auschwitz? Hur var det att ha mens? Fanns det snälla SS-soldater? Hur blev ni mottagna i Sverige? Hur ser du på framtiden och, den kanske viktigaste frågan av alla, skulle det kunna hända igen? Frågorna grundar sig i de föreläsningar Hédi haft för svenska skolungdomar om förintelsen, rasism och demokrati.
Det positiva med boken är att den har flera dimensioner och berättar både om tiden innan, under och efter förintelsen. Hédi ger sannerligen svar på tal, och lyckas därigenom skapa en förståelse för det annars helt oförståeliga.
Boken har ett enkelt språk och uppbyggnad, vilket gör den snabbläst och lätt att ta till sig. På så sätt blir boken intressant för en större målgrupp, och bör utan tvekan läsas av ALLA. Anledningen till att boken bara får 3/5 i betyg av mig är att jag hade önskat längre och mer fördjupande svar på frågorna. Men det jag saknade hoppas jag finna i Hédis tidigare böcker, som jag ser framemot att läsa.
Frågor om förintelsen är ett livsviktigt tidsdokument, inte minst för att Hédi med sina 96 år idag är en av få som fortfarande kan berätta om förintelsen ur ett personligt perspektiv. Boken påminner oss om att lära av historien genom att ta avstånd från från antisemitism och främlingsfientlighet, och ta ansvar för att att det som hände aldrig får hända igen.
En man ligger på sin sjukhusbädd och reflekterar över livet. Mannen heter Anders Paulrud och är författare, kulturredaktör och skribent på Aftonbladet. Han har lungcancer och vet om att han snart kommer dö.
Självbiografiska ”Fjärilen i min hjärna” är skriven fyra månader innan Paulruds död och är således hans sista roman. Han avlider den 6 januari 2008, bara några veckor innan boken ges ut.
Detta är en utlämnande, fin och sorgsen skildring av livets slutskede. Som läsare kan du inte undgå att bli berörd av Paulruds farväl av livet och långsamma väntan på döden vid blott 57 års ålder. Det är en kort men vacker bok och jag blev positivt överraskad av det lyriska språket.