Det här är en riktig wow-bok. Såpass att jag låg och sträckläste till 02 på natten eftersom det inte gick att lägga ifrån sig den. Jag grät mig igenom slutet. Även om berättelsen är osannolik så känns den otroligt verklig. Den utspelar sig i ett ockuperat Paris under andra världskriget, varvat med nio år senare i Kalifornien. Det är en kärleksberättelse som kretsar kring ett barn och den väcker frågor om vad som egentligen är en förälder, om barns bästa, om att älska någon så mycket att man just därför släpper taget. Vi får även ta del av Auschwitz, om än ganska flyktigt. Riktig bladvändare som får det att knipa i hjärtat!
Fantastisk film som har typ allt. En seriös satir om ut utnyttjande av äldres hjälplöshet taget till det extrema. Och hur det kan gå när man försöker lura fel person...
En otroligt välskriven bok om familjeband, men framförallt om rasism och internaliserad rasism, på 60-80-talet i USA. Det är främst colorism, alltså den form av rasism där vithet premieras, som genomsyrar hela boken. Från att tvillingarna (som är bokens huvudpersoner) rymmer till hur historien binds samman när tvillingarnas döttrar träffar varann i LA på 80-talet. Även andra intressanta aspekter tas upp, såsom transsexualitet, våld i nära relation, att acceptera sitt förflutna och att välja sin egen väg. Jag tycker verkligen om den här boken, samtidigt som den tog ett tag att läsa. Det går inte att hasta sig igenom den. Framför allt lämnar den mig med många tankar. Förövrigt har jag hört att boken ska bli tv-serie, och det tror jag att den passar väldigt bra som. Viktig, intressant story som berör.
”Den sista migrationen” växte hos mig för varje sida som gick. Den smått dystopiska framtidsromanen där djuren utrotas påminner om ”Efter syndafloden” och genomsyras av en melankoli, sorg och längtan efter kärlek, hav och vildmark. Mot slutet känner jag att man får svar på alla frågor och att boken inte liknar någon annan. Det är en välskriven, lättläst bok som berör och stannar kvar.
Min favoritserie genom alla tider! Om lesbiska, framgångsrika kvinnor i LA. Tycker även om uppföljaren Generation q.
Dios mío vilken bok! It had me at hello så att säga. Berättelsen utspelar sig i Mexico. 16 personer mördas under en släktträff. Bara Lydia och hennes åttaårige son överlever. De flyr ifrån maffian (kartellen) och vi får följa hur de går från medelklassfamilj i Acapulco till migranter från en minut till en annan. Boken tar upp El tren de la muerte (La bestia/The beast): Ett godståg som åker genom Mexico till USA där migranter åker på taket och många dör, skadas allvarligt, blir kidnappade eller försvinner. Boken har fått viss kritik, men jag tycker att den ger mer än den tar. Den får fram budskapet att alla kan behöva fly och hur det är att vara migrant i Mexico - om än säkert lite snällare än verkligheten. Jag tänker dock lite på originaltiteln: American dirt. Den titeln är mycket djupare och bättre än Amerikansk jord, eller tänker jag fel? Det kan även vara en fördel att kunna spanska eftersom boken kryllar av mexikanska uttryck och meningar. För min del tillför det bara boken mer djup, men så kan jag också spanska. Det går dock bra att läsa den även utan spanskkunskaper. Jag har förövrigt varit i Mexico EN dag. Vi bilade genom Kalifornien när vårt äldsta barn bara var 10 månader. In genom Tijuana, vidare genom Rosarito där vi åt tacos vid stranden och jag drack en margarita till tonerna av ett mariachiband (fick be dem spä ut margaritan tre gånger dock 🍹) och ut i Tecate. Längs vägen brann det små eldar på oräkneliga ställen, det var fattigdom och hetta. Så här i efterhand vet jag inte ens hur vi vågade åka där med en bebis, men jag antar att vi på den tiden fortfarande hade kvar lite för mycket äventyr i oss. Tillbaka till boken: Jag älskade den så mycket. Den kommer med all säkerhet höra till en av årets bästa. Har du inte läst så rekommenderar jag dig att göra det på momangen!
Författaren är en samisk journalist och författare som fick Augustpriset 2016 för ungdomsboken ”Tio över ett”. Hon fick även Norrlands litteraturpris 2017 och var sommarpratare i P1 samma år. ”Stöld” är hennes första vuxenroman och en av de böcker jag sett fram emot allra mest att läsa i år. Det är en lättläst viktig roman om renskötarlivet, om tjuvjakt, poliser som inte utreder brotten och spänningar mellan samer och bybor sedan generationer tillbaka. Ju mer jag läste, ju mer växte boken. Den tar upp så många olika aspekter och samhällsfrågor. Självmord, missbruk och om att tillhöra ett utstött folk. Det som beskrivs i boken sker hemskt nog i detta nu. Om boken levde upp till förväntningarna? JA! Mycket bra och läsvärd. Har ni inte redan läst den så gör det genast!
En av mina absoluta tv-favoritserier någonsin, som också baseras på ett gäng böcker. Böckerna är helt ok, men serien är bättre. Är så glad över att det kommer en ny säsong inom kort såhär flera år senare!
Den här tyckte jag mycket om! ”Hittebarnet” utspelar sig i 1700-talets London. Bess lämnar bort sitt nyfödda barn till ett barnhem och när hon sex år senare ska hämta tillbaka barnet visar det sig att någon annan redan hämtat henne redan dagen efter hon lämnades in... Boken är mörk, smutsig, tragisk, full av fattigdom och klasskillnader, men också av kärlek och hopp. Ganska orimlig och osannolik, men why not? Fiktion är fiktion, och denna bok är både underhållande och spännande.
Bästa serien svt gjort om ett gäng poliser i Malmö. Verklighetstrogen, mångbottnad, viktig. Den tar upp olika samhällsproblem i varje avsnitt blandat med vardag. Älskar den.