Det här är en historia om den mystiska ålen och om Patrik och hans pappas ålfiskande. Vi får grundligt beskrivet för oss hur ålen har gäckat människorna under århundranden (och fortfarande gör det) och också en inblick i Patriks uppväxt.
Det är en av de märkligaste böcker jag läst, men inte på ett negativt sätt. Jag blir fascinerad, men detaljerna om ålens liv och forskningen inom området känns onödigt detaljerad. För mig.
När Kya är 6 packar hennes mamma en väska, tar på sig sina finskor och lämnar hemmet.
Några år senare har även syskonen och fadern lämnat henne helt ensam och utan pengar i det förfallna huset i North Carolinas träskmarker. Hon lär sig fånga ostron som hon byter mot mat och bensin till båten och på något sätt lyckas hon klara sig. Hon blir tillbakadragen och skygg och ägnar tiden åt att studera arter ur växt- och djurlivet.
När hon är 15 dyker Tate upp och efter mycket om och men vågar Kya låta honom komma närmare. Han lär henne läsa, men också han lämnar henne till slut. Kya inser att det inte går att lita på någon.
En dag hittas kroppen efter den fd quarterbacken Chase i träsket och Kya blir misstänkt för mordet.
När jag, för en gångs skull, faktiskt, läste recensionerna innan jag köpte boken, blev jag intresserad. Mycket ros, men också förvånansvärt mycket ris. Någon skrev ”för mycket Harlekin”, en annan ”veckotidningsroman” men det håller jag inte alls med om. Det var också någon som störde sig på objektiveringen av Kya, men då har man nog missat att boken utspelar sig på 50- och 60-talen till stor del då bl a kvinnosynen såg helt annorlunda ut än idag.
Jag tycker det är en vacker historia om utanförskap och beskrivningarna av miljöerna är underbara.
Harriet Goodman har bestämt sig. Hon ska lyckas. Hon ska starta en förskola där barnen ska få göra roliga saker, känna sig älskade och trygga och dit de ska längta. Allt av det hon själv fått för litet av under sin uppväxttid.
Arvet efter hennes pappa gör att hon kan köpa och rusta upp en byggnad, anställa fyra unga kvinnor och starta förskolan.
Så får Harriet ett samtal från sin bror Colin i Frankrike. Modern har fått akut inflammation i bukspottskörteln och pga en strejk kan inte Colin och hans fru ta sig till London för att vara med modern på sjukhuset. Harriet går dit när hon sitter vid moderns sjukbädd upplever hon en närhet mellan dem som hon aldrig tidigare upplevt.
Hon tänker sig tillbaka och vi får en inblick i en uppväxt med mycket ilska, våld, psykisk ohälsa och Harriets ständiga sökande efter kärlek och bekräftelse.
Det tar en liten stund att komma in i boken, bl a för att den hoppar mellan olika tidsperioder i Harriets liv, men sen! Harriet Goodman är en känslomässigt skör kvinna som har så mycket inneboende kärlek hon vill förmedla och hon och hennes öde kommer finnas med mig i tankarna länge. Det är ingen dussinbok, verkligen inte, men det är lysande!
Roya Zand driver en organisation mot näthat och för mänskliga rättigheter och hennes kartläggning av högerextremister gör att hon upplevs som ett hot av många. En kvinna hittas mördad och Roya börjar förstå att även hon är i fara.
En oerhört spännande bok om dagsaktuella ämnen. Svårt att lägga ifrån sig.
En framgångsrik affärsman hittas mördad i sin bil och misstankar faller genast på hans tjugo år yngre fru och hennes älskare. Kort därefter hittas affärsmannens partner mördad på exakt samma sätt och så ytterligare en man, som dock inte har någonting med de andra två att göra. DCI Geraldine Steel och hennes kollegor får slå sina kloka huvuden ihop och klura när DNA som matchar en kvinna som sitter i fängelse (och har suttit där de senaste 20 åren) hittas på samtliga brottsplatser. Det börjar också bli bråttom, eftersom ytterligare ett mord begås och tiden mellan morden har minskat…
Spännande, lättläst och jag uppskattar att det inte går att gissa sig till mördaren förrän i slutet av boken.
Jana lyckas inte rädda Bror efter att han har kastat sig utför ett stup och hon vill inte inse att han är borta. Hon för ständigt en dialog med honom i sitt huvud och han känns ständigt närvarande. Hennes chef inom hemtjänsten hör av sig och tjatar sig till att Jana ska börja jobba nästan omgående eftersom det är sådan personalbrist och Jana går med på det, även om hon inte sörjt klart.
Så får hon, genom sin dotter Diana och ”byxkjolen” en inbjudan till att delta med sina lerfigurer vid en utställning i Stockholm och hon väljer att åka dit. Väl i Stockholm gör sig hennes förflutna påmint och vi får veta ännu mer om hennes trasiga bakgrund med män som dricker, misshandlar och våldtar.
På utställningen träffar Jana Nikki, vars far är stenhuggare i Bohuslän och när Jana får se en bild på ett av hans verk blir hon helt fascinerad och bestämmer sig för att åka dit för att se om hon kan utveckla sin konstnärskap. Detta trots att hon i förväg vet att även detta är en man som dricker och misshandlar…
Den tredje och avslutande delen om Janakippo från det fiktiva Smalånger någonstans i Västerbotten gör mig inte besviken. Karin Smirnoff bjuder fortfarande på sitt speciella sätt att skriva och beskriva och det berör på alla plan. Läs, läs, läs!
Janine lever ensam i en stuga på den polska landsbygden. Hon föredrar djur framför människor i de flesta lägen och när det plötsligt börjar dö människor i hennes närhet tycker hon att polisen gör alldeles för litet och börjar försöka klura ut svaren på egen hand.
Olga Tokarczuk vann Nobelpriset i litteratur 2018 och den här boken är på samma gång en klurig mordhistoria, huvudkaraktären Janinas försök att förklara hur allt hänger ihop med hjälp av astrologi och en inblick i livet på landet bland bergen i Polen.
Det är en bok med ett rikt målande och berättande språk (även om jag ibland tycker att det blir väl utdraget) och den är helt klart läsvard. Underbara karaktärer som får mig att tänka på litet på karaktärerna i Paasilinnas böcker.
Nana förstår inte riktigt varför husse Satoru stoppar in honom i sin grå skåpbil och tar med honom på en resa över hela Japan för att besöka gamla vänner, men eftersom han trivs väldigt väl med husse och faktiskt älskar att åka bil så följer han med utan protester.
Till slut förstår Nana och då bestämmer han sig för att alltid vara vid husses sida. Han är ju husses katt.
En otroligt charmig och rörande berättelsen om kärleken mellan katt och människa, om livet, om små under i vardagen och även om sorg.
Nahr blir förälskad i den äldre Mhammad, men efter ett mycket kort och olyckligt äktenskap försvinner Mhammad utan spår.
Nahr, som är en duktig dansare, börjar dansa för män för pengar så att hennes bror ska kunna ha råd att studera vid universitetet, och ganska snart är det inte bara dans hon ger männen.
För att kunna få skilsmässa från Mhammad och kunna bli fri och gå vidare tvingas Nahr att åka till Mhammads mor och bror i Palestina. Nahr blir förälskad i Mhammads bror, Bilal, men han lever ett dubbelliv och är mycket politiskt aktiv i den palestinska motståndsrörelse. Nahr dras med…
Det här är en berättelse om Nahrs kamp för att hitta lycka, att få tillbaka makten över sitt liv, om politik, om kärlek och om smärta.
Att som ung kvinna, i stort sett ett barn, stå upp för flickors rätt till utbildning i Pakistan är ett så reellt hot att talibanerna skjuter Malala på skolbussen och det var nära att det kostade henne livet.
Malala växte upp i den vackra Swatdalen i norra Pakistan. Hon var tio år när talibanerna tog makten i landet och ingenting blev som förut. Den här boken är hennes egen berättelse. Det är en vacker, sorglig, skrämmande, stark och nödvändig berättelse. Läs den!