Min Jin Lees bok Pachinko är en fantastisk släktkrönika som sträcker sig mellan 1910 och 1990 och skildrar den japanska ockupationen av Korea och de mänskliga tragedier den orsakade. Det är en bok om att leva i exil, och familjen vi följer är koreaner som tvingas fly undan svält och fattigdom. I sitt nya hemland Japan blir de aldrig accepterade, de har svårt att få jobb, de trakasseras och de lever i fattigdom. Deras liv präglas av diskriminering och rasism.
Pachinko* är lättläst och fängslande. Språket är vackert och hon skildrar deras kultur och vardagsliv på ett omsorgsfullt sätt. Den här boken vill du inte missa!
* Pachinko är en japansk variant av flipper där spelaren satsar pengar och det är betydligt fler som förlorar än vinner. Pachinkobranschen i Japan omsätter enorma summor pengar och har varit en möjlig väg till försörjning för koreaner som är bosatta där.
Käre Edward är en omtumlande, känslosam berättelse om vad som händer med en 12-årig pojke när han ensam överlever en flygplanskrasch. Edwards familj ska flytta från New York till Kalifornien. Flyttlasset går med bil tvärsöver Amerika, och familjen som består av mamma, pappa och två söner tar flyget. I Colorado kraschar planet och Edward 12 år är den ende som överlever, han tas om hand av sin moster och morbror som bor i New Jersey. De har länge försökt få egna barn och har problem i sin relation till varandra. För Edward som mår mycket dåligt och har slutit sig efter olyckan är denna livssituation inte den enklaste. Inte för någon av dem. För Edward handlar det inte bara om att överleva, han har aldrig hunnit lära sig leva.
Men i grannflickan Shay får Edward en vän. De går i skolan tillsammans och han sover på golvet i hennes rum hellre än i mosterns hus. Shay skyddar honom mot omvärlden, men efter två år anser Shays mamma att hon är så vuxen att de inte bör sova tillsammans. Edward som har stängt in alla känselspröt tror att hon inte vill veta av honom längre. En dag när Edward som börjat gå runt sitt hus på nätterna hittar garaget som finns på tomten, bestämmer han sig för att gå in. Där upptäcker han mappar med listor som han förstår är morbrorns verk. Det är listor med namn på passagerarna och deras stolsnummer. Även två låsta väskor står där. Han går över till Shay för att få med henne till garaget. Väskorna är fyllda med brev från de anhöriga till passagerarna som ber Edward att uppfylla en mängd olika saker. Shay och Edward ägnar nätterna åt att läsa breven och där och då börjar Edwards läkning långsamt gå framåt.
Vi följer växelvis flygplansresan och Edwards liv efter flygkraschen. På så sätt får vi även lära känna medpassagerarna, som ger en ytterligare dimension till berättelsen.
En mycket läsvärd roman som berör och stannar kvar länge.
”Tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. Alex Schulmans Överlevarna är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen.”
En stark och intensiv roman precis som hans andra titlar ”Glöm mig” och ”Bränn alla mina brev”. Den här romanen känns dels som en fiktiv berättelse, dels som ytterligare en berättelse där Alex bearbetar sin barndom.
Den utspelar sig till stor del på sommartorpet där tre pojkar växer upp i en familj nästan utan föräldraskap. Benjamin är mellanpojken och den som beskriver uppväxten utifrån sina minnen. Men de tre pojkarna minns saker på olika sätt och de har olika upplevelser av uppväxten som sätter sina spår. Samtidigt som det skaver i deras förhållande till varandra så finns det ett kitt som binder dem samman.
Boken växlar hela tiden mellan dåtid och nutid.
Uppväxten består av mycket sorg men det finns även glädjestunder. Benjamins mamma är ofta väldigt tvär emot honom och han saknar kärlek och ömhet från henne. Den äldre brodern Nils är den som får mammans sympatier liksom hunden Molly som är hennes gullegris. Pappan däremot är den som verkar bry sig lite mer om pojkarna.
Vid ett tillfälle är Benjamin och hans bröder med om en händelse som har stor betydelse och påverkar hela familjens förhållande till varandra.
Fotobok som present
Vi fick en fotobok som dottern gjort på barnbarnets första år. Helt underbart att sitta och bläddra och minnas hennes första år. Ett minne för livet.
Lego som present
Lego finns för både små och stora barn. Och hur kul är det inte att sitta tillsammans och bara bygga utifrån egna idéer elle färdiga modeller.
Den här boken är lika underbar som hennes förra ” Det lilla galleriet i solen” och utspelar sig i Kapstaden. Marie vet hur man skriver feelgood! Jag gillar hennes karaktärer i boken och det finns en värme mitt i eländet.
I den här boken dör hennes vän Leanne som hon har galleriet tillsammans med. Leannes son Craig som är gift i Australien kommer ”hem” för att ta hand om arvet. Julia som äger halva galleriet får en chock när dödsboet ska redovisas och det visar sig att hon inte är hälftenägare till galleriet. Julia tappar fotfästet och står plötsligt utan inkomster. Hon flyttar hem till veterinären Max som hon har ett lyckligt förhållande med. Max berättar att hans mamma ska komma och bo hos dem i två veckor. Julia känner lite oro, men Max menar att hon är så lättsam så det ska inte bli några problem. Vilket inte alls stämmer.
Hennes exmake Tom, som hon har sonen Theo med, har en ny flickvän Claire. Claire är överförtjust i sonen Theo och försöker även bli god vän med Julia. Men det skaver i Julia.
Hennes vänner Ray och Richard bjuder med henne på en dagstur för att besöka vindistrikten i området. De avslöjar att deras egen vingård inte går så bra efter torkperioden i landet och något måste göras för att öka försäljningen. Då får Julia en idé och sätter stora planer i verket för deras gård. Sen händer det mycket. Och alla hennes vänner blir involverade på olika sätt.
När Posy är 15 år dör hennes föräldrar i en trafikolycka och hon bestämmer sig för att ta hand om sin lillebror. De får bo kvar i lägenheten ovanpå Livinias bokhandel Bookends i Bloomsbury där de har bott med sina föräldrar. När Livinia dör ärver Posy hennes bokhandel med förbehåll att den måste ge vinst senast efter två år. Ett tufft krav eftersom den inte går så bra. Dessutom får hon Livinias barnbarn Sebastian på halsen, eftersom han ärver bostadslängan i anslutning till bokhandeln.
Posy och Sebastian har vuxit upp tillsammans. Och de är inte såta vänner sen Sebastian låste in Posy i kolkällaren när hon var barn. Sebastian är även en mycket speciell person som har svårt att ta ett NEJ.
Posy som nu driver Bookends med sina udda vänner får en idé att bara sälja romantiska böcker. De vill måla om lokalerna och kanske öppna den gamla Tesalongen som hennes mamma drev. Ingen bra idé tycker Sebastian och försöker driva igenom att det ska bli en bokhandel för deckare. Posy har svårt att få Sebastian att lyssna, så hon väljer att vika undan i deras diskussioner - men inte i tanken.
Samtidigt som allt sker skriver Posy på en roman där Sebastian är huvudpersonen. Ingenting hon planerar att ge ut, men ändå …
En feel good med värme och humor och många händelser.
Renoveringsobjekten är en riktigt härlig bok med underbara karaktärer. Jag njöt från första till sista sidan. Den handlar om Susanne som brutit upp från jobbet på en arkitektfirma i Stockholm och nu får ett frilansuppdrag på en ort i Norduppland, Grävinge. Lindgren som äger Grävinge vill göra ett lyxigt konferenshotell av den sen länge nedlagda skofabriken och Susanne ska rita.
Susanne har hyrt in sig i gamla Konsumbutiken i Grävinge och lär känna innevånarna. Pensionären Ingegerd som gärna bjuder på kaffe och sockerkaka. Den femton år yngre Conny som väver och lagar god mat får Susanne att leva upp. Jonna och Nisse som driver svartpub i källaren.
Lindgren vill även riva alla husen på Fabriksgatan och bygga nytt. Susanne är inte lika förtjust i idén eftersom alla de hyresgäster hon nu lärt känna, ska kastas ut. Hennes uppdrag börjar kännas omöjligt, men hon är samtidigt beroende av jobbet. Kan hon förråda sina nya vänner?
Felgood när den är som allra bäst!
I den här boken får vi följa Nora före, under och efter flykten till Sverige.
Jag hade höga förväntningar på boken, men den nådde inte ända fram för min del. Den är absolut läsvärd, även om jag tror att boken skulle vinna lite till på att berätta även Somalias historia. Hur regimen fungerade i landet och om de olika klanerna som finns.
Det intressanta med boken är hur Suad Ali beskriver Somalias kultur och hur Nora levde där. Hon växte hon upp i en familj som var privilegierad på grund av de rätta kontakterna i det korrumperade landet. När Nora möter Ahmed - som är regimkritiker - börjar deras kärleksresa, men också de problem som så småningom leder till flykt när regimen började knaka i fogarna. När hon beskriver flykten från Somalia kommer känslorna fram, och de blir inte mindre när hon beskriver hur det är att leva som flykting i ett land med en helt annan kultur. Då känns det i själen.
Små barn som försvinner spårlöst. Vad händer? Ewert Grens får ett foto i sin hand på en liten flicka som utsätts för sexuellt övergrepp. Fotot leder honom till Danmark. Där får han hjälp av Birte inom den danska polisen och de börjar se mönstret av en pedofilring. Mannen som kan anas på fotot avslöjas och arresteras, hans dator beslagtas. Birte kämpar sig igenom krypterade filer för att hitta fler av pedofilerna som ingår i en pedofilring. Men för att komma åt ledaren behöver Ewert Grens återigen ta hjälp av sin gamle vän infiltratören Piet Hoffman, trots att Piet gjort sitt sista uppdrag.
Pedofilringen består av 10 personer dels i Europa, dels i USA. De nästlar sig in i pedofilringen genom att låtsas vara den arresterade pedofilen och lyckas få till ett möte med tre av dem i USA, bland annat ledaren som de måste komma åt för att få ett slut på ringen.
En thriller med en så mörk historia att den kryper in på bara skinnet. Den är spännande och väldigt svår att lägga ifrån sig. Jag har läst alla böcker av Anders Roslund och han misslyckas aldrig med en bok.