Naomi och Pia föds samma dag år 1950 men på olika kontinenter och med olika förutsättningar. Naomis mamma dödas och flickan hamnar på barnhem. Hon blir adopterad av en svensk läkare och flyttar till Stockholm där flickorna möts. Man får läsa deras historier parallellt. En väldigt gripande bok som jag har svårt att lägga ifrån mig, och som alla Elisabet Nemerts böcker påverkar den mig väldigt starkt. Älskar hennes beskrivande språk och älskar boken från början till slut. Den behandlar även viktiga ämnen som kvinnlig könsstympning, och det är svårt att inte bli berörd eller börja gråta när man läser. Rekommenderar den varmt.
En bitvis spännande men ganska medioker bok om en kvinna som hjälper en soldat under krigstiden. Jag gillar att den inte är så lång och att språket flyter på bra.
Som Disneyälskare hade jag höga förväntningar på denna film, som föll platt. Känns inte alls som en barnfilm, men min behållning som vuxen blev - ingenting. Förstår inte det stora i den här filmen, som jämförs med ex Inside out (som är fantastisk). Den blir mest rörig, förvirrande och tråkig. Får en 2:a eftersom det är lite fin jazzmusik med, annars är den en 1:a för min del.
En släktsaga som börjar under 80-talet men där vi får ta del av flera generationer. Boken kretsar kring Mary Toliver och hennes livsval, men utgår även tidvis från andra personer i hennes närhets synvinkel. De beslut de fattar kommer att påverka generationer framöver. En till synes tung bok eftersom den är många sidor men en riktig bladvändare, jag blir spänd att läsa mer om hur det går för dem i Texas under tidigt 1900-tal. Den lämnar mig med ett starkt intryck och jag rekommenderar den varmt.
Hade höga förväntningar på denna bok, som handlar om kvinnors brist på rättigheter i Afghanistan. Den landade dock ganska platt för mig. Väldigt många namn att hålla reda på, och trots att många av namnen är bekanta för mig är det svårt att hålla isär alla. Man hakar upp sig lite när man läser, eftersom många ord och alla titlar är skrivna på dari, men det gör samtidigt att den känns äkta. I nutid får vi följa Rahima, som föräldrarna gör till en bacha posh då de bara har döttrar och de behöver en son som kan hjälpa dem med saker. Hon får gå i skolan och får uppleva ett visst mått av frihet innan hon gifts bort som fjärde hustru åt en äldre man när hon är 13 år. Hennes moster, Shaima, berättar historien om Rahimas mormors farmor som upplevde en liknande situation som ung. Jag tycker att berättelsen är för seg och långdragen och även om det finns vissa partier i boken som berör lite mer, så påverkar den mig inte så känslomässigt som jag trodde. Jag upplever att den slutar väldigt tvärt och utan att berättelsen egentligen är klar trots att boken är närmare 500 sidor.
En gripande bok som är svår att lägga ifrån sig och som handlar om 3 generationer kvinnor och deras livsöden. Boken hoppar i tid och behandlar först nutid (hösten 1968), sedan i tur och ordning mormor Ingeborg, mamma Greta och dotter Eva (med insprängda avsnitt från ”nutiden”). Ingen av kvinnorna har en bra relation med sin mamma men däremot en bättre relation med sin mormor. Alla kvinnorna får en tuff start i livet, med våld från män i familjen. Hur vissa av kvinnorna är starka nog att ta sig ur sina miserabla situationer, medan vissa faller offer för dem. Hur egentligen alla är offer på ett eller annat sätt.
En tänkvärd bok som behandlar våld i nära relationer, kvinnors rösträtt, aborträtt, klasskillnader, utbildning m.m. Det händer saker konstant i boken. Blir starkt påverkad av den. 4+.
En bok som inte alls var som jag föreställde mig. Jean ger sig ut på en resa med sin bokbåt för att besöka den bygd i södra Frankrike där hans älskade levde för 20 år sedan. Boken har ett väldigt beskrivande språk och trots några fina citat så upplever jag den trögläst. Gillar inte storyn utan tycker den känns tunn.
Jag gillade första delen av boken. Språket är trevligt, det är en fin historisk roman. Till skillnad från hur jag tänkte mig i förväg att den skulle vara, är relationen med den betydligt äldre mannen en bra sådan. Däremot tycker jag historien spårar, blir rörig, slutet blir inte så bra som det hade kunnat bli. Påminner en del om Anna Laestadius böcker om Pottungen/Barnbruden/Räfhonan som utspelas under samma period och som är lite liknande i stilen. Tycker den är läsvärd, men landar till slut på en 3:a i betyg.
Spännande miniserie om en tjej som blir föräldralös och hamnar på barnhem. Där lär hon sig spela schack och blir med tiden en av de bästa i världen. Kan tycka att serien tappar lite mot slutet men eftersom den är så pass kort vill man ändå se klart och se hur det går för henne. Även om man själv inte är insatt i schack är det en bra story och givande serie.
Spännande sjukhusserie som har allt. Väldigt mkt intriger och drama mellan kollegorna på sjukhuset. Ganska grafisk, så är man känslig för saker som ex operationer rekommenderar jag att se något annat.