Adina Mildek

Användarprofil

Läser helst: Historiska romaner, framför allt om WWII. Böcker som berör.

Draken i rummet

Bok av Gunilla von Platen
Gunilla von Platen är utan tvekan en intressant kvinna som upplevt mycket. Boken går ut hårt och beskriver bland annat folkmord i Turkiet där både hennes far- och morföräldrar var med, och även hennes flykt till Sverige som 4-åring tillsammans med sin familj. Förväntningarna var i och med den starten höga. Sedan fortsätter den att beskriva Gunillas uppväxt, om livet i en trång lägenhet i en Göteborgsförort, och hur hon sedan blir en arbetsnarkoman som bygger upp ett företagsimperium från några tomma banankartonger. Jag blir imponerad av Gunillas styrka och engagemang men tycker dock att boken tenderar att bli tjatig och upprepande, och sista halvan av boken läser jag utan större engagemang. Delar av boken behandlar även mordet på hennes väninna men detta känns på något sätt felplacerat även om det såklart är en viktig del i Gunillas liv.

I krigets skugga

Bok av Lizzie Page
Boken varvar parallellt med att beskriva en kvinna som är ung under första världskriget och som under andra världskriget är en medelålders kvinna. Under första världskriget hjälper hon till som ambulansförare/sjukvårdare i Frankrike, och under andra världskriget tar hon hand om en liten judisk flicka som evakueras från London och kommer till henne på den brittiska landsorten där Vivienne blir hennes värdmamma. Vivienne gifter sig med sin ungdomskärlek men livet blir inte riktigt som hon tänkt sig med honom, då det visar sig att han har hemligheter han undanhållit henne. Boken har potential då den behandlar intressanta ämnen och intressanta tidsepoker. Språket flyter på, boken känns svår att komma in i men är sedan intressant och spännande. Slutet blir lite platt fall och jag tycker att författaren hade kunnat gjort mer av det. Relationen mellan värdmamman och evakueringsbarnet känns väldigt torrt och kort beskrivet, och väcker inga särskilda känslor hos mig. Barnet beskrivs inte som särskilt sympatiskt i mina ögon. Ganska medioker bok, och långt ifrån den bästa krigsboken jag läst.
Gillar upplägget med att två killar (numera med tillskott av en tjej) som faktiskt kan sina saker sitter och pratar om träning. Många avsnitt har frågeinslag där man som lyssnare har haft möjlighet att ställa frågor innan podden släpps om just det ämne de berör. Intressanta ämnen som belyses, ofta med hjälp av analyser från forskning, men med mycket humor och skön stämning.

I väntan på kometen

Bok av Ingrid Kampås
En sorglig och gripande bok som handlar om två barn som växer upp som bästa vänner i litet samhälle i sydvästra Sverige. Boken berättas ur bybornas narrativ, trots att man väldigt ingående får veta om deras liv. Stefan växer upp med sin mamma, som är manodepressiv och oberäknelig, och sin gammelmorfar. Anna växer upp i en familj med en strikt, religiös mamma som använder städning som ett vapen. Plötsligt en dag skiljs de bästa vännerna från varandra p.g.a. komplicerade händelser. Läsaren får ta del av återträffen när de träffas långt senare. Boken lämnar mig med ett tomrum när den är slut, jag vill veta mer, och det är nästan som att det är personer jag lärt känna på riktigt och nästan saknar att träffa igen.

Thoras arv

Bok av Pia F. Davidson
Ethel (Etti) har precis förlorat sin pappa. Hennes faster, Thora, som hon inte haft kontakt med under uppväxten, hör av sig till henne och vill träffa henne och prata, berätta sin historia. Etti har ingen lust alls att träffa Thora utan säger nej. Thora påbörjar då ett brev där hon beskriver vad som hänt. Ingenting är som det verkar och saker som Etti tagit för självklara hela sitt liv ändras plötsligt. En bok som förvånar mig då den tar många vändningar. Lättläst och spännande.

Påfågelsommar

Bok av Hannah Richell
En gripande historia som lämnar mig med ett intryck. En kvinna vars liv inte är som det verkar på ytan, med en starkt kontrollerande make men som träffar sitt livs kärlek. Ett litet minus för nutidsdelen som handlar om Lilians barnbarn - den känns onödig och inte lika gripande som berättelsen som utspelar sig i dåtid. Läsvärd.

Notting Hill

Film från 1999 regisserad av Roger Michell
En av mina favoritfilmer genom tiderna. William (Will, spelad av Hugh Grant) är en vanlig engelsman som äger en travel book shop. En dag kliver Anna (Julia Roberts) in i butiken och de två får kontakt. Det visar sig att Anna är en känd hollywoodstjärna. Många härliga kommenterar i denna romantiska komedi som trots att den är gjord på andra sidan sekelskiftet håller än idag!

Timglaset

Bok av Tracy Rees
Boken hoppar i tiden och handlar delvis om Nora (nutid) och delvis om Cloe (dåtid = 50-talet). Cloes liv handlar om somrarna som ungdom i den lilla staden Tensby, och det är samma stad som Nora bestämmer sig för att åka till när hon har ångest och inte trivs i sitt storstadsliv. Den är delvis lite förutsägbar och man förstår att historierna kommer att vävas ihop, men den är välskriven och man vill gärna läsa vidare. En bok som påverkar och ger avtryck efter sig.

Tills Frank skiljer oss åt

Film från 2019 regisserad av Leif Lindblom
Lustig komedi av Peter Magnusson där en lite smått dysfunktionell kvinna vid namn Vera är förälskad i Frank, en man på hennes jobb. Hennes terapeut säger dock att hon ska sikta på nån mer realistisk person och våga anknyta till. Hon gör det och träffar då Carl-Johan (spelad av Peter Magnusson). Hon friar till honom och sen spårar det ur när han inte är riktigt som hon först fått uppfattningen om... Filmen igenom sitter man bakom skämskudden, allt som händer är så skruvat och pinsamt å deras vägnar.

Enola Holmes

Film från 2020 regisserad av Harry Bradbeer
Filmen påminner i berättarstilen om Amelie från Montmartre, en av mina favoritfilmer, i att huvudkaraktären vänder sig till tittaren direkt och berättar saker. I övrigt är den inte alls lik. Filmen lämnar mig besviken. Den hade potential, många bra element, men avslutas med för många frågetecken och oklarheter. Det är som att de försökt väva in för många element och misslyckas totalt med att få ihop det. Sherlock är knappt med överhuvudtaget och hur hans syster Enola ”löser” mysterier är inte alls jämförbart med de Sherlock Holmes serier och filmer jag sett.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.