Mark och Jonas pratar om jultraditioner. Det lackar mot jul-varför säger vi så? Lucia som helgon, Sankta lucia-texten exempelvis. Mark står för ordningen i förklaringarna av traditioner och ord, Jonas för humorn. Julpynt diskuteras på ett igenkännande sett. Sedan går de över till det nya året som kommer (2020) , ny show för Jonas (Queen of fucking everyting). Mark kommer in på en polsk film The Cold war som han uppskattat mycket men mycket skämtas bort.
Det följs av en fråga från lyssnare som de besvarar. Som väntat svarar Mark ordningssamt medan Jonas tar över och det börjar skämtas vilt. Det ena leder till det andra och Jonas skämt fortgår. Plötsligt mitt i ett skämt så kommer Jonas djup, då han väljer att se det fina i livet. Man blir varm om hjärtat.
Podden blandar högt och lågt, allvar och skratt blandas. Men de här herrarna har alltid ett hjärta. Ett hjärta på rätt ställe. Lyssna!
Återanvändning ligger så rätt i tiden. Och vet ni vad? Det är många gånger mer gediget arbetat det som kommer från förr. Råkar det vara lite nött/ slitet tillför det ofta mera charm. Tänk att få mormors gamla kryddburkar, gammelfasters pigtittare som hon fick 17-årspresent eller den gamla kaffekvarn som kom från farfars föräldrahem. Unga blir mer och mer insatta i miljötänk så många saker skulle säkert komma till användning på nytt. Dessutom är det fint med prylar som har en historia. Gåvan blir rolig för både givare och emottagare.
Maskmakaren är bok nr. 2 i författarens "Jubileumsserien" där handlingen utgår från Göteborg.
Återigen träffar vi på polis Sandra Haraldsson som har fullt upp på sitt arbete, många utredningar finns att lösa. Ändå är det hon som får ta sig an två nya fall, tillsynes utan relation till varandra.
På Göteborgsoperan händer det mystiska saker. Maskmakaren Louis vackra masker blir saboterade och vid första föreställningen av Fantomen på Operan släpper en balk från taket vilket gör det hela än mer mystiskt och hotfullt.
I samma veva sker ett mord på en välkänd affärsman. Sandra som känner att hon har svårt att räcka till ber om att få ta hjälp av Dennis Wilhelmson och de börjar tillsammans att nysta i trådarna. Precis som i den tidigare boken leder oss fallen ut i världen, denna gång till Asien. Och när en av utredarna försvinner tar en spännande jakt sin början.
Boken är rakt igenom spännande och läsaren drivs att läsa vidare. Trovärdiga karaktärer målas upp, själv tycker jag förutom huvudkaraktärerna Sandra och Dennis att deras chef Camilla Stålberg får större utrymme i denna del 2. Miljön beskrivs så att man ser den framför sig. Oavsett var karaktärerna befinner sig.
Det enda som stör läsningen något är att det till slut blir många karaktärer inblandade. Men jag ser helt klart fram emot att kasta mig över del 3.
Jag har fått äran att recensionsläsa de 3 hittills utgivna böckerna av författaren som hon kallar Jubileumsserien. Böckerna kan läsas fristående och nedan följer mina tankar om Nattvakten som är den första av de 3. Handlingarna utspelar sig i den snart 400-årsfirande staden Göteborg.
Inledningsvis hittas en mördad kommunpolitiker i centrala Göteborg. Sandra Haraldsson är den som får leda fallet tillsammans med kollegor i specialgruppen Operation Nike. I snabbt tempo tar de sig an fallet men ledtrådarna till trots har de svårt att komma någon vart. Av en tillfällighet dras Sandras vän som också är polis in I fallet. Han är egentligen tjänstledig för studier men på universitetet träffar han en annan student, Jasmin, som han fattar tycke för. Plötsligt är hon spårlöst borta och Dennis gör allt för att hitta henne.
Sandra och Dennis arbetar så snabbt de kan för att hitta Jasmin, samtidigt som Sandra har sitt andra fall att lösa. Tempot är drivet och tips leder dem ut i Europa.
Karaktärerna framstår tydligt och spänningen behålls boken igenom. Allting börjar och slutar i Göteborg. Detaljer om Göteborgs stad och de problem staden tampas med följer handlingen. Här ger Göteborg som hamnstad upphov till kriminell brottslighet vilket omger de fall Sandra och Dennis har att lösa.
Läsaren får lägga vis tid vid att inte blanda ihop karaktärerna i boken som blir fler allt medan man läser. Det var det enda som lite grann störde min läsning.
Tack till författaren, Mima förlag samt LB förlag för läsmöjligheten.
Termosmugg som present
Vad dricker man i pulkabacken om inte varm choklad? Välj en termosmugg som garanterar att hålla värmen ett bra tag. Komplettera gärna presenten med ett gott chokladpulver. Det finns mycket att välja på idag. Sedan är det bara att hämta pulkan (kälken, snowracern eller skidorna) och sig av. Se upp i backen!
Detta år alltså, inte det bästa. Många äldre sitter isolerade på grund av covid. Tror att de kommer uppskatta värmande, hemstickade julklappar. Själv stickar jag en väst till min far eftersom han alltid är frusen nu på ålderns höst. Har valt ett tjockt akrylgarn i vacker vinröd färg. Jag vill att den ska vara lättvättad och far gillar alla röda nyanser. Jag tror han kommer att mysa i sin väst hela julen.
Reflexbricka som present
Det är något speciellt med många svenskar. Ju mörkare dagarna blir desto mörkare klär de sig. Och trots mörket som råder i vintertid tycks de tycka om att vara ute och gå. Rasta vovven eller ta sig till arbetet för att efter arbetsdagen ta en motionspromenad innan läggdags. Klädda i mörkgrått, svart eller marinblått.
Tror nog det är fler än jag som stör mig på detta folk som liksom försvinner in I mörkret. Inte en gång, utan flera har jag upptäckt dem ett par meter framför mig när jag cyklar till och från mitt arbete. Och ja, jag har hjälm och lyse både fram och bak på min hoj. Ändå ska jag behöva sätta hjärtat i halsgropen var gång jag hastigt får väja undan I sista sekunden.
Så därför; ge varandra reflexbrickor denna jul. En billig men välmenande julklapp som kan rädda liv. Både på den som bär den och dem som möter de annars mullvadsmörka farorna.
Ja visst, det finns reflexband och reflexvästar också. Valet är fritt.
Författaren Viveca Steen har i handlingen i Offermakaren förflyttat sig från Sandhamn till Åre. Karaktärerna Nora och Thomas, som vi blivit väl bekanta med i Sandhamnsserien, har nu ersatts av Hanna och Daniel.
Daniel arbetar som polis i Åre, han är nybliven far och skulle nog helst av allt vilja vara hemma hos sin lilla familj. Hanna får låna ett hus i Åre av sin syster efter att ha fått sparken från sitt jobb som polis i Stockholm, dessutom blir hon i samma veva dumpad av sin pojkvän.
Relativt tidigt i handlingen hittas en död kropp i en av stolarna på en av liftarna en morgon. Det blir Daniel som får axla ansvaret över den utredning som följer och ganska naturligt dras Hanna in I fallet.
Inledningsvis fattas misstankar mot flera personer i den dödades närhet. Successivt leder tips och ledtrådar vidare på andra spår.
Som vanligt skriver författaren med ett flyt och en naturlighet som gör det lätt att följa med i boken. Läsaren följer främst Hanna och Daniel även på det privata planet. Karaktärerna målas upp på ett äkta och naturligt sätt. Det ska bli kul att följa dem i nya utmaningar.
Trots snö och kyla så hinner man inte sakna Sandhamn och dess sommardagar när spänningen har satt sina klor I en.
Idag blommar secondhand-butiker mer än någonsin och det har blivit helt legalt att gå på loppis och fynda. Inte konstigt om man tänker på att det är både miljövänligt och ekonomiskt.
Om man ger sig själv lite tid och kanske besöker fler än en butik så gömmer sig underbara plagg i klädraderna. Visst, det finns halvslitna lågprisplagg där också men av och till hittar man en skatt. Välvårdade plagg som ofta har några år på nacken sydda med omsorg och i kvalité. Kvalité som man skulle få betala dyrt för om det var ett nyköp.
Det är ju inte alltid man hittar något i sin egen storlek, men känner man att man hittat "en pärla" så kan man fundera på om någon annan skulle uppskatta plagget. Var bara noga med att syna plagget så man inte upptäcker fläckar, tappade knappar, unken lukt osv. Naturligtvis ska plagget tvättas och ev. strykas innan du slår in det i paket.
Sådana här gåvor är givna med hjärtat, man har tänkt mycket på en väns eller släktings personlighet och möjlighet att få bära något unikt. Skulle det inte falla i smaken så finns klädinsamlingscontainrar lite varstans och plagget kan bli någon annans lycka.
Alltid lika givande att på nytt träffa kommissarie Truut. Lika cynisk och rättfram som vanligt har den här karln vunnit mitt hjärta. Att han sedan är en jäkel på att lösa brott gör inte saken sämre. Som tidigare har han Herrera vid sin sida och sedan förra boken också Kahn. Då författaren sammanför dessa tre kontraster kan det inte bli annat än roligt och bra.
Inledningsvis hittas en (ö)känd politiker mördad med ett råtthuvud i fickan. Det tar dock inte lång tid innan det visar sig att det är en seriemördare de jagar. Offren dödas på olika sätt men råtthuvuden finns med vid samtliga fall.
Den här gången bär det sig inte bättre än att Truut hamnar på sjukhus och i och med det så framträder författarens samhällskritik tydligt. Vad han tycker om dagens politiker och deras sätt att styra går inte att missa. Författaren visar ju ganska genomgående i sina böcker, om inte annat genom en och annan besk kommentar eller tanke från kommissarie Truut själv, vad han anser om våra politiker. Är det inte därför många av oss gillar den buttre kommissarien så mycket? Under sjukhusvistelsen hamnar naturligtvis vården i fokus.
Och utan att avslöja för mycket tänker jag att det är just bristen på vård och omsorg som i det här fallet har skapat en seriemördare.