Älsksde jävla jul är en bok som jag anser återger vår nutid. Människor som fastnat i ett ekorrhjul uppbyggt av karriär, att få synas och att ständigt vara uppkopplad.
Amy är författare och jobbar hårt med att marknadsföra sig själv och sin debutbok. Dessutom vill hon räcka till för barn och vänner. Samtidigt närmar sig julen, julen som hon alltid har älskat. Den ska vara lika perfekt som den alltid varit och i december ska allt ske i den ordning som det alltid gjort.
Amy möter framgång när hon kontaktas av en erkänt stor bokförläggare. Han lovar att hon kommer bli berömd för sina böcker om hon följer hans råd.
Inledningsvis känner jag att det inte är speciellt roligt att följa hennes signeringsstunder, att-göra-listor och vimsiga grubbel. Vissa dagar påminner för mycket om varandra bara att hon tycks trassla in sig mer och mer. Hon tappar greppet om sig själv. Det är beundransvärt att maken orkar stötta henne som han gör.
Naturligtvis spricker allt och Amy rasar ihop. Det är då den bästa delen av boken framträder. Vi får följa Amy då hon bryter samman och det är så verklighetstroget skildrat. Att vara utmattad, utbränd tolkas på ett utmärkt sätt. Att då få hjälp av nära och kära är livsviktigt och Amy får den hjälpen. Det blir en jul långt ifrån den perfekta och därför alldeles, alldeles underbar.
Boken är utgiven Bokfabriken, år 2020.
Undercover är den 39e filmen om kriminalkommisarie/rotelchef Martin Beck och hans kollegor inom polisen.
I den här filmen hittas en ung kille död under en bro. Snart uppdagas att han är knarklangare vilket gör att Becks utredningsgrupp klampar in på en spaningsgrupps mark. Spaningsgruppen har haft ett knarknätverk under uppsikt i flera månader och väntar bara på att få slå till och göra flera gripanden. Becks grupp ombeds därför att stiga åt sidan för att inte äventyra någonting.
De fortsätter dock sin utredning med mål att hitta en mördare och misstänker snart infiltratören som jobbar för spaningsgruppen. Allt pekar på det. Men det är inte alltid som saker ser ut att vara, eller?
En spännande film i högt tempo. Bra skådespelarinsatser, både då det gäller relationer dem emellan och kring fallet som ska lösas. Kvick dialog med humorinslag. Välkommen tillbaka för de sammanlagt 4 nya filmerna önskar jag Beck och hans utredningsgrupp.
Flera kända namn bland skådespelarna
Martin Beck - Peter Haber
Alexandra Beijer - Jennifer Silfverhjelm
Steinar Hovland - Kristoffer Hivju
mfl.
En film om främst pappa Hasse och dottern Lisa. Mamman lämnar dem då hon inte orkar med sin alkoholiserade man längre. Nu får pappan och fyraåriga dottern klara sig bäst de vill. Och klarar sig gör de men som tittare är det känslostormar som far hit och dit. Ibland kan far och dotter ha riktigt roligt med glad musik och dans. Ändå spårar det alltid ur för att pappan låter alkoholen styra över deras liv. Som tittare känner man sorg, ilska och frustration. Ibland skäms jag å pappans vägnar. Ändå har filmen stråk av glädje/humor vid några tillfällen. Bra, naket och utlämnande skådespeleri.
Underbar, men ack så vemodig bok om kvinnor i tre generationer. Från 1800-talets slut fram till hösten 1968 följer vi Ingeborg, hennes dotter Greta samt hennes barnbarn Eva. Vi följer Ingeborg, där vi parallellt med hennes uppväxt får ta del av folkrörelsens tillblivelse, därefter följer vi Greta och där handlar mycket om samhällsklasser. Avslutningsvis tar vi del av Eva och när hon får hjälp att slå sig fri blir det som en frigörelse för dem alla tre.
Läs den här boken, den berikar dig! Tack till Anna Laestadius Larsson och Piratförlaget
Ljudbok på Storytel, utgiven av Prinsparets stiftelse, uppläst av Linda Pira med förord av HKH Prins Carl Philips.
Innehållet i den här boken skulle många ha glädje av att ta till sig. Lärare, allt ifrån förskolan och uppåt, föräldrar, släktingar, arbetsgivare och naturligtvis dyslektiker.
Redan i starten få läsaren höra att hade inte dyslektierna varit bra för samhället hade de sannolikt sållats bort genom evolutionen. Här förklaras det jag tycker bäst om i boken, nämligen; de flesta människor är sådana som tar till sig automatiserad kunskap och lär nytt utan att förändra, dyslektiker är skickliga på att se sammanhang och kreativa nog att skapa ny kunskap. Naturligtvis är det bästa att vi lever i ett kollektiv där alla människor hjälps åt. Kreativitet har blivit allt viktigare i förändringstider.
Därefter följer redogörelser för vad forskningen kommit fram till beträffande dyslexi. Exempelvis att hjärnbarken ser annorlunda ut, de har en blick som rör sig mer, symmetriskt seende och svårigheter att fokusera på enskilda ord.
Vi får också en inblick i hur en dyslektiker hade det förr, de var för lata för att lära sig något sa man i skolan. Men det finns även exempel på personer som nått väldigt långt i studier och arbetsliv trots samhällets oförstående.
Småningom ges tips som är att tänka på om dyslektiker ska få en rättvis, inkluderande undervisning. Här handlar det om att bli stöttad och kunna behålla sin motivation. Tidiga insatser ( gärna i förskolan)och tydlig pedagogik behövs för att man ska slippa att misslyckas gång på gång.
Dyslektiker har en nedsatt fonlogisk medvetenhet, svårt att plocka fram lagrade minnen och ordningsföljder kan ställa till det. Läsningen påverkas då läsning är avkodning och förståelse. Forskningen visar dock på sätt att jobba med läsning. Barn kan vara i 4-årsåldern och börja träna moment som ingår i läsning .
Jag tycker den här boken med värme berättar om dyslexi. Lyssna om ni vill ha mer kunskap, min recension är endast ett sammandrag av innehållet. Jag tar med mig att dyslexi inte behöver vara en svårighet utan är en möjlighet. Du som har dyslexi - ställ krav den anpassning som underlättar. Tillsammans kommer vi längst.
Här är det olikheterna Ellinor och Micke som möter varandra. De är båda delägare av Karlssons konfektyr. Ett företag som Micke tagit över och skött efter sin mammas död och Ellinor och hennes två systrar inte vetat om förrän de börjar sortera i arvet efter fadern.
Ellinor får i uppdrag att besöka företaget för att se ifall det kan göras lönsamt eller om systrarna ska sälja det. På så sätt möts Micke, den bakåtsträvande, som tycker att företaget ska skötas precis som på hans mammas tid och fudgen ska tillverkas i hans kök, och Ellinor. Ellinor som sprudlar av kreativa förändringar och har många förslag till förändring.
Även om de inte är överens beträffande företaget så attraheras de omedelbart av varandra som personer. Snart uppstår het passion medan turerna kring företaget fortlöper.
Handlingen utspelar sig i mysig, julig miljö och karaktärerna känns äkta. En bok att få en trevlig stund tillsammans med.
Skriven av Sofia Fritzson, utgiven i pocket Lavender Lit.
IRL
Filmen följer Elias och vi får ta del av hur han utsätts för svår mobbning av sina klasskamrater. Han lever I ett utanförskap i verkligheten men hittar en vän i ett onlinespel. I spelet erövrar det världen tillsammans.
En dag vill vännen, Sc4rlet kallad, att de ska träffas på riktigt. De bestämmer möte men Elias mobbare gör att han kommer försent och de är nära att tappa bort varandra. Hur som helst träffas de och tillsammans börjar de göra upp planer om hämnd på Elias mobbare. Detta tar en ände med förskräckelse och återigen råkar Elias illa ut. Men skam den som ger sig, Elias, Sc4rlet, en vän till Elias samt Elias pappa kommer på ett raffinerat sätt att ge Elias upprättelse.
Helt klart en film som skulle vara bra att visa på högstadieskolor då det finns mycket att diskutera kring beträffande mobbning.
Jag har lyssnat på Ett oväntat arv genom Storytel med Sofia Bengtsson som uppläsare
Handlingen utspelar sig på Fors Gård där Madeleine är född och uppvuxen. Hon drabbas, utöver en stor sorg, av ett tungt ansvar då hennes föräldrar dör i en trafikolycka. Fors Gård är en hästgård av större mått och måste också drivas som en sådan för att gå runt. Madeleine har en bror men han visar sig inte vara till någon större nytta då gården ska drivas. Han lämnar gården med sin häst för att tävla runt om i Europa och på så sätt kunna driva in en del prispengar.
Madeleine inser att hon måste ta itu med driften och det blir inte det lättaste. Hon får tänka till över vad hon har för vänner och hör av sig till dem.
Ett stycke från gården lever Henrik som är hovslagare. Han var med i trafikolyckan där Madeleines föräldrar dog och har delvis hållts som skyldig till deras död. Innan olyckan var han en god vän till familjen, efteråt har han känt skuld och inte vågat närma sig syskonen.
Så en dag behöver de dock en hovslagare till gården. I och med det så återupptar Madeleine och Henrik kontakten på nytt. Deras relation blir full av förvecklingar. Men, men - detta en feelgoodroman så det går ju att ana vad relationen ska mynna ut i.
Utöver detta finns Madeleines mormor, en stram och krävande dam. Hon bjuder på mer än en överraskning. Mormodern har en vän som heter Iris. Hon gör vad hon kan för att hjälpa Madeleine att kunna behålla gården.
Hästar och hundar är ett naturligt inslag i boken vilket jag uppskattar. Det får mig att minnas min barndoms hästböcker. Det förhöjer mysfaktorn
Det här är ett skrämmande drama om våld i hemmet. En liten familj, mamma (Kristina Törnqvist), pappa (Mikael Nyqvist) och son (Anastasios Soulis), med finns också pappans syster (Alexandra Rapaport).
Så som det brukar vara så får vi bilden av lycklig familj inledningsvis om vi endast betraktar dem ytligt. Sonen är filmens berättarröst och genom honom förstår man att lyckan inte är beständig och att mamman har slutat att le och skratta.
Plötsligt en kväll brusar mannen upp vid köksbordet där sonen sitter med sina läxor. Allting slutar i brutala misshandelsscener som inte går att må annat än dåligt över. Att då veta att detta är vardagsrealism för många gör att jag bara vill gråta.
Mamman vänder sig till kvinnojouren, för sonens skull, så är det många gånger med misshandlade kvinnor. Är på väg att bryta upp från förhållandet då en ny katastrof är ett faktum. Sonen har försökt att lösa problemet på egen hand.
Därefter följer en inre kamp hos dem alla där de håller på att slitas sönder i vardagen. Var och en på sitt sätt. Sakta gör pappan vad han kan för att återfå sonens tillit. Något väcks i sonen som gör att de alla kan leva vidare om än inte som en lycklig familj.
Starka skådespelarinsatser i en mörk, gripande film.
Inledningsvis görs staden Haparanda levande för oss och det snygga stilgreppet återkommer med jämna mellanrum.
Huvudkaraktären är polisen Hannah. Hon är en komplex arbetsmyra som stretar på i sitt privatliv och är engagerad och nitisk i sitt jobb. Hennes man Thomas har fram till nu varit en trygghet men har börjat bete sig besynnerligt senaste året.
Den här sommaren hittas döda vargar som har människokött i magen. Ett kriminellt MC -gäng har en uppgörelse som förgör nästan samtliga. Här kopplas haparandapolisen in och jakten på svar om vad som hänt tar sin början. Vartefter kommer fler personer in i bilden, Thomas bror och hans flickvän och inte minst en rysk lönnmördare som startar en katt - och råttalek med poliserna. Däremellan flera skurkar och poliser.
En klart spännande bok som tar flera överraskande vändningar, speciellt då det drar ihop sig på slutet. Jag ser fram emot att läsa uppföljarna.