Slukade den här serien. Första säsongen är fantastisk men sen tappar den lite i tempo i säsong 2 och 3 för att komma tillbaka i full sving i de övriga säsongerna.
Fantastiskt karaktärsbygge ! Intressant att följa Walter Whites utveckling från mossig kemilärare till ”hard core” drugdealer.
Övriga karaktärer som Jessie Pinkman, Gus, Hank och Saul Goodman är svåra att glömma.
Det här är en stundtals komisk, spännande och intressant serie. Har sett den 2 gånger (!) och rekommenderar den åt alla !
För ett antal år sedan läste jag boken ”El Choko” om Jonas Andersson som satt många år i fängelse i Bolivia efter ett misslyckat försök att smuggla narkotika. Jag tänker fortfarande än idag på den boken och hur ett antal fel beslut kan få katastrofala följder.
.
Ingela Janssons bok beskriver ett liv fyllt av fel beslut. Boken skriker brist på impulskontroll, obefintlig riskanalys och katastrofala konsekvenser. Det är en väldigt gripande bok och jag har sträckläst den. Boken väcker mycket tankar om brott och straff, etik och moral. Den är välskriven och det är absolut inte tal om någon självömkan eller bortförklaringar utan den är snarare självutlämnande. Även om jag har svårt att förstå många av de val Ingela Jansson gjort längs vägen är det en bok som berör och väcker medkänsla.
.
Funderar även en del på vad det säger om ett land...hur man behandlar de som står absolut lägst på samhällsstegen. Kan inte mycket om Etiopen så jag tänkte ge mig på 438 dagar nu när jag ändå är i farten.
Vilken bok ! Jag har sträckläst...fantastiskt karaktärsbygge över generationer och kulturer. Med glimten i ögat är den skriven och ibland kan jag inte låta bli att skratta även om det ligger ett tungt allvar över hela boken.
.
Det enda som drar ner betyget är sista tredjedelen och slutet...väldigt synd...ZS knyter inte riktigt ihop säcken och det blir lite av ett sammelsurium.... Till slut sitter jag med boken och undrar...jaha var det allt ? Men när besvikelsen lagt sig måste jag trots allt säga att det var en läsupplevelse och jag skulle rekommendera alla att läsa !
.
Många har redan läst boken....den har ju några år på nacken...vad tyckte ni ?
Inget slår en äkta Bolognese! Långkok som får småputtra från tidig morgon. Krossade tomater, Mutti är ett måste. Lök, vitlök, morötter, selleri, rött vin, buljong...vilken färs eller kombination av färs får dagsformen avgöra ! MUMS ! Buon appetito!
Jag ÄLSKAR....Elena Ferrante och för ett tag sedan såg jag en lista där Ferrante valt 40 fantastiska böcker skrivna av kvinnor. Alltid kul att läsa böcker som inspirerat en favoritförfattare! Kunde ticka av ynka 3 böcker på listan...som dock alla varit 5:or för mig....så det bådar gott ! (Americanah, Blonde, Normal People )
.
Nu har jag börjat ticka av listan ....Den återlämnade flickan var fantastisk !!! ⭐️👌Alla som älskar Ferrante kommer älska denna pärla. Boken har vunnit flera priser. En kort men sprängfylld bok...storytelling in its essence....
Det kan inte vara lätt att vara författare i Iran. Boken publicerades efter mycket om och men under den mer reformvänliga presidenten Khatami styrelseperiod bara för att bli bannlyst igen under president Ahmadinejad...det tog 7 år innan den efter en lång process blev godkänd igen.... .
Hur som helst jag sträckläste den här boken på 2-3 dagar....jag kunde inte sluta läsa. Det är en riktig bladvändare utan tvekan. Länge sedan jag legat vaken till långt in på natten för att läsa ! .
Samtidigt kan jag inte låta bli att känna att boken saknar djup, språket är stundtals platt (vet inte om det är översättningen) och det är så mycket i detta levnadsöde som kläms in på över 500 sidor. Sannolikt hade det här kunnat bli en serie om 4 böcker à la Neapelserien. Men som sagt med tanke på hur lång tid det tog att få den här enda boken att segla är det möjligtvis ”mission impossible”.... .
Boken följer Massoumeh en kvinna i Iran och hennes uppväxt och levnadsöde före, under och efter revolutionen i Iran. Väldigt intressant och som sagt...oavsett eventuella tillkortakommanden fullständigt slukade jag den här boken. Rekommenderas!
Hittebarnet eller The foundling på engelska kom nyligen ut på svenska. Det här är en historisk fiction bok som utspelar sig i London på 1700-talet.
Boken handlar om Bess som efter 6 år kommer till ett barnhem för att hämta tillbaka det barn hon en gång lämnat. Det visar sig att någon som utgett sig för att vara Bess redan hämtat barnet. Det här är en bok om moderskap, kärlek till ett barn och tja mycket London. Bra driv och tillräckligt bra story för att hålla intresset uppe. Även om historien stundtals känns osannolik var det intressant att läsa om The Foundling hospital och...givetvis London !
Dominicana är en ”coming of age” bok som utspelar sig i New York på 60-talet. Vi får följa Ana som släpas in i ett äktenskap genom sin opportunistiska mamma. Hela familjens hopp står till 15-åriga Ana.
Första delen av boken är långsam...i harmoni med Ana’s dagliga liv som hemmafru, ensam i New York. I den andra delen av boken skruvas tempot upp och så även livet för Ana som nu utforskar sin omgivning, tar för sig och börjar hoppas på ett annorlunda liv...
.
Det här var en bra bok med bra driv och är säkert minst lika aktuell idag som då. Intressant att titta på hashtaggen ”dominicananewyork”, ett arkiv författaren startat för att porträttera många av de som inte finns i någon statistik eller historiebok...
Den här boken har hyllats av många men jag känner mig splittrad. Galen, märklig, bisarr...jag vet inte vad jag ska säga... Läste någonstans att detta skulle vara en allegori över Sydkorea men...jag ser det bara inte...det är sannolikt för djupt för mig...
.
Första delen av boken får vi följa Yeong-Hues man i ett jag-perspektiv när Yeong Hue har en dröm och blir vegetarian. Den här delen läste jag i ett rasande tempo och jag fastnade i boken. Men efter det gick det utför och blev märkligare och märkligare. Byte av perspektiv och person och tja jag vet inte...jag var så nyfiken på slutet att jag läste ut boken... Men var det mödan värt...nej...
.
Jag kommer sannolikt komma ihåg boken eftersom det är en av de mest bisarra böcker jag läst...och vem vet det kanske är det som är dess storhet !
Jag tror aldrig jag läst en bok som utspelar sig i nutid i Kina ! Det är rätt anmärkningsvärt men det känns som alla kinesiska böcker jag läser handlar om kejsartiden eller kulturrevolutionen. Uppfriskande och roligt att läsa något annat från världens folkrikaste land !
.
Det här var en märklig tragikomisk liten bok. Den handlar främst om Xiao’e en ung kvinna som har pojkvänner den ena värre än den andra. Xiao’e plågas av sin hemska uppväxt och mörka hemligheter. Nästan som ett litet sidospår i bakgrunden berör boken Xiao’es vänskap med sin 80-åriga hyresvärdinna som också hon bär på hemligheter. Hyresvärdinnan Elena råkar även vara judinna. Judar i Kina vet jag oerhört litet om, men jag kan inte påstå att jag vet så mycket mer efter att ha läst boken.
.
Hur som helst jag är glad att jag läst boken även om den är en liten galen udda fågel i min samling.