Det här är första boken i en serie. Varje bok är ägnad en av sex systrar. Systrarna växte upp tillsammans, alla adopterade med olika ursprung, från olika länder. Systrarna är uppkallade av stjärnbilden Plejaderna.
När deras pappa dör så får de alla en puzzelbit till varifrån de kommer. Maia är den äldsta systern. Hon har bott kvar i sitt barndomshem. Hennes ledtråd tar henne till Rio de Janeiro där hon börjar nysta i sitt förflutna.
Den här boken spänner över mycket. De historiska berättelserna som rör sig både i Rio och Paris är är otroligt spännande. Beskrivningen av Rio, dess invånare och kultur väcker intresse. Maias egna inre resa är också intressant att följa. Jag kommer på mig själv med att "vara kvar i Rio" efter att jag läst klart boken. Helst vill jag inte lämna denna spännande plats.
Det är så roligt att få läsa ytterligare en bok om kommissarie Bennie Grisel. Boken utspelar sig i Sydafrika och i Europa. Flera kända personer från Deon Meyers tidigare böcker dyker upp. Man behöver dock inte ha läst dem för att uppskatta den här boken.
En död man hittas. Han har fallit eller hoppat ut ur Sydafrikas lyxigaste persontåg. En före detta polisman hittas också död. Någon försöker förhindra utredningarna. En komplott pågår i landet. Detta utspelar sig i dagens Sydafrika där korruption och motsättningar härjar. Samtidigt dras en sydafrikansk man i Frankrike in i spelet. Hur allt hänger ihop? Det får man inte veta förrän precis slutet.
Meg Rosoff fick ALMA-priset Astrid Lindgren Memorial Award) 2016.
Det här är en ungdomsbok som även kan läsas av vuxna.
15-åriga Daisy skickas från New york till sina kusiner i England för att tillbringa sommarlovet där. Under hennes vistelse bryter ett krig ut. Så småningom splittras kusinerna. Drömtillvaron blir en mardröm.
Det här är en dystopi och en kärlekshistoria i ett. Den handlar om kärlek, överlevnad och vänskap.
Jag tycker att det här är en bok som berör. Även efter att jag slutat läsa den så tänker jag på den. Boken är både hemsk och fin på en gång. Den berör svåra ämnen på ett så naturligt sätt att man förstår att de är en del av själva livet.
Vi får följa Vivienne från London som ung kvinna under första världskriget och som gift medelålders kvinna under andra världskriget. Handlingen utspelar sig parallellt under dessa två tidsepoker. Under båda dessa krig deltar Vivienne tillsammans med andra kvinnor i landets civila försvar. Under andra Världskriget, då hon lämnat London, tvingas hon och hennes make att ta emot ett evakueringsbarn, Pearl från London. Det visar sig så småningom att Pearl leder Vivianne tillbaka i tiden, till något i Viviennes förflutna.
Vi får följa Viviennes tankar och beslut, hennes förhållande till sin familj, speciellt syster och pappa, till sin make och svärföräldrar. Vi får ta del av samtalsämnen och aktuella politiska frågor. Vi får se baksidorna av krigen. Dessutom får vi ta del av en spirande romans.
Jag tycker att det är spännande att få läsa om kvinnors roll och deras betydelse under krigen. Kvinnorna är fint porträtterade. Boken är lätt att läsa men den tog inte tag i mig förrän efter ca halva boken. Det är också bra att boken tog upp antisemitism och en del av de konsekvenser och som kommer ur krig.
Det här är en bok som innehåller Greta Thunbergs tal, alltifrån ett inlägg på Facebook till tal i FN från september 2018 till april 2019. Boken är på engelska. Den är förvånansvärt lättläst även då budskapet är tungt. Greta avslutar dock ofta sina tal med att vi kan om vi bara agerar på det sätt som den kris vi befinner oss i, kräver.
Boken skulle kunna läsas på engelskan i skolan men den riktar sig framförallt till vuxna som kan och har möjlighet / skyldighet att driva en förändring. Alla borde läsa den här boken.
Det här är den sista boken i triologin om det lilla bageriet på strandpromenaden och den första boken som jag läser om Polly, som äger det lilla bageriet.
Julen nalkas och det är massor att göra i det lilla bageriet samtidigt som Pollys pojkvän Huckley vill gifta sig med Polly och skaffa barn. Polly känner sig tveksam. Dessutom inträffar två oväntade händelser som vänder upp och ner på allting.
Det här är en lättläst bok som handlar om kärlek, arbete och vad som är viktigt i livet. Boken är inte helt förutsägbar. Många gillar säkert den här boken men det är inte en bok som riktigt faller mig i smaken. Därför får den bara en trea från mig.
Den här boken utspelar sig på 30-talet i Kentucky. Alice som växt upp i England gifter sig med en amerikansk man och flyttar med honom till en liten stad i Kentucky. När de behöver ridande bibliotekarier till ett projekt för folkbildning som Eleanor Roosevelt tagit initiativ till så anmäler sig Alice som frivillig. Detta förändrar hennes liv. Hon lär känna människor i området, får rida i bergen, gör någonting meningsfullt och får egna vänner. Alla gillar dock inte de ridande bibliotekarierna. De möter mycket motstånd.
Jag rekommenderar verkligen denna bok. Boken är lätt att läsa. Det är lätt att tycka om de ridande bibliotekarierna. Det är också spännande att läsa om hur samhället är organiserat och om de förväntningar som fanns på kvinnor på 30-talet. Boken handlar också om att ställa upp för varandra, om vänskap och kärlek.
Det här en amerikansk film. Hilary Swank spelar rollen som den nyutexaminerade läraren Erin. Hon har medvetet sökt och fått jobb som lärare för en integrerad klass i en finare skola. Klassen består av ungdomar från olika gäng i förorten. Medan de övriga lärarna gett upp för länge sedan så tar hon sig an ungdomarna och möter dem där de befinner sig. Bland annat får hon dem att skriva dagbok och på det sättet förstår hon varifrån de kommer och hur livet runt ikring dem ser ut. Genom ungdomarnas dagböcker får man följa med dem ut i livet utanför skolan.
Filmen bygger på en verklig händelse. Den är verkligen värd att ses. Jag tror inte att denna film kan lämna någon oberörd.
Boken handlar om två vuxna barndomsvänner och deras relation. En grillkväll händer något oväntat. Något som etsar sig fast i minnet hos alla inblandade. Man får följa alla de inblandande före, under och efter "incidenten". Boken tar oss med till de två huvudpersonernas barndom och vidare fram till där de befinner sig idag.
Det är en spännande bok. Boken hoppar i tid och puzzelbit läggs till puzzelbit. Sakta växer bilden fram av vad som hände och hur alla tänker och mår före och efter det som inträffade. Alla personbeskrivningar känns ganska trovärdiga och alla människor är beskrivna med värme. Boken visar också hur komplext livet och relationer kan vara. Det är lätt att sätta sin in i deras olika situationer. Det här är första gången jag läser en bok av Liane Moriarty men jag ser redan fram emot att läsa fler böcker av henne.
Arkan Asaad skriver om sitt eget liv. Han föddes i Kurdistan och kom med sin familj till Sverige som treåring. Boken handlar om när Amar som 19-åring återvänder till Kurdistan en sommar tillsammans med sin pappa och sina bröder. Det visade sig att pappan har planer för Amar. Han planerar Amars bröllop.
Man får följa Amar, hans tankar och handlingar under ett par år. Det handlar om att växa upp, ta ansvar för sig själv och rätten att välja sitt eget liv. Jag får en inblick i en kultur som jag inte tidigare haft insyn i. Jag läser också om hur vi i Sverige hanterar dessa frågor. Det är en bok, absolut värd att läsas. Arkan har något att berätta. Jag rekommenderar gärna denna bok. Den har gett mig nya kunskaper och även i viss mån större förståelse för svårigheter då olika kulturer kräver olika saker av den enskilda personen.