Linda Brorsson

Användarprofil

Boktjuven

Film från 2013 regisserad av Brian Percival
Boktjuven är en film som är byggd på boken med samma namn.
Boken handlar om andra världen kriget berättat ur dödens perspektiv samt en ung flicka vid namn Liesel.

Den tar sig an andra världskriget och skräcken som kriget innebar på ett lite annorlunda men väldigt gripande sätt. Men utöver kriget och dess svårigheter så hanterar den böcker och hur läsning kan påverka en person.
Liesel börjar stjäla böcker vid hennes lillebrors begravning. Böckerna kom med tiden att rädda henne och hennes närhet genom att skapa lite ljus i mörkret men också handgripligen.

En film som jag varmt rekommenderar även om jag tycker att alla ska läsa boken.

Ljusnan du mörka

Bok av Lars Landgren
Jag har nu läst ut Ljusnan du mörka och jag måste erkänna att jag från start hade missuppfattat bokens upplägg. Det är ett antal korta historier som alla på ett eller annat sätt har koppling till Ljusnan och Hälsningland.

Vissa av berättelserna kände jag igen från creepypodden och jag uppskattade verkligen att få läsa dem istället för att enbart lyssnat på dem. Medans vissa var nya för mig. Men det som alla hade gemensamt var känslan av att få lyssna till den äldre generationen och deras upplevelser. Både obehagliga men också vackra. Sorgsna och glädjefyllda. Helt enkelt livet.

Det tog mig ett lite tag att komma in i boken men när jag väl gjort det uppskattade jag den väldigt mycket. Kommer nog att använda några av novellerna i min undervisning.

Om du gillar creepypodden så kommer du definitivt att gilla denna bok!

Matilda

Film från 1996 regisserad av Danny DeVito
Som en stor bokälskare, så känner man sig defintivt igen sig i Matilda och hennes passion för böcker.

Matilda handlar om den unga flicka Matilda som älskar att läsa böcker och har läst genom en större del av det lokala bibliotekets utbud. Matildas föräldrar tycker dock att Matilda är konstig och föredrar hennes bror.
Matilda upptäcker även att hon har förmågor som de flesta inte har. När hon upptäcker att något konstigt sker på den nya skolan dras hon in i ett äventyr utan dess like.

Matilda bygger på Roland Dahls bok med samma titel. Jag rekommenderar starkt att både läsa boken och att se filmen.
En gripande bok som lyfter behovet för barn att bli sedda men också varför utbildning och skolan är så viktig.

Allt jag fått lära mig handlar om Tara som levde i en icke fungerande familj. Där pappan led av psykisk ohälsa och tog ut detta över sin familj.
Tara och hennes syskons möjligheter till utbildning begränsades väldigt mycket.

Jag uppskattade boken väldigt mycket och den lever kvar i minnet långt efter att man har läst ut den. Rekommenderas!

Walt Disney

Film från 2015
En film som är väl värd att se om man gillar Disney och vill veta mer om Walt Disneys liv och hur filmstudion Disney kom att bli till.
Man fick en lite annorlunda bild av Walt Disney och att inte var den mysfarbrorn som man ville tro.
Han var en affärsman av rang och det ledde till konflikter över tid.
Väl värd att se.
Detta är en historia om två judiska systrar som bor i gränsområdet mellan Moldavien och Ukraina under tidigt 1900. Flickorna och deras föräldrar bor i en liten by som ligger nära en magisk skog. Föräldrarna blir tvungna ge sig ut på en resa till en annan närliggande by. Men innan de lämnar berättar mamman att flickorna inte är enbart människor. Denna upptäckt leder till stor förvirring hos flickorna men också att ett antal personer försöker utnyttja flickorna.

Jag uppskattar denna berättelse väldigt mycket. Jag uppskattar de judiska och öststatsinslag som författaren väver in i historian. Jag uppskattar även de magiska inslagen i berättelse som sker parallellt med den icke-magiska och medmänskliga historia. Om man har lite förståelse för vad som sker i området under tidigt 1900 så får berättelsen ytterligare djup.

Som sammanfattning kan är allt jag kan säga läs denna fina bok!

Sagan om de två tornen

Film från 2002 regisserad av Peter Jackson
Sagan om de två tornen är min favoritbok i serien om härskarringen.
Del två i filmserien lever på många sätt upp till mina förväntningar.
Lavskägg, enterna, som är en av mina favoritkaraktärer i Middle earth får vi för första gången träffa i denna film, gillar jag riktigt mycket. Jag tycker att han är trovärdig och på flera sätt exakt vad jag hoppas på.
Jag tycker även att de lyckas med att få miljöscenerna i filmen på ett grymt sätt.

Jag uppskattar även om Gandalf visas upp i denna del i serien.

Detta är för mig en klassiker och en film som jag tycker att alla borde se.
Läste idag ut den hemliga trädgården av Linda Chapman. Detta är en omgjord version av Frances Hodgson Burnetts bok med samma namn. Burnetts bok tillhör av mina favoritböcker som jag regelbundet läser om. Linda Chapmans bok är grunden till filmen med samma namn.
Det finns många likheter mellan böckerna men samtidigt en del olikheter. Chapmans bok är både snabbare och lättare att läsa med ett mer modernt språk. Som jag tror passar många yngre läsare. Ett nytt inslag är även att magin och spöken finns vilket det inte gör i Burnetts bok. Det snabba tempot i boken gör dock att jag som vuxen van läsare tycker att man tappar lite av känslan som originalet har.

Men trots detta uppskattar jag boken väldigt mycket och jag ser framemot att se filmen.

Sagan om ringen: Härskarringen

Film från 2001 regisserad av Peter Jackson
Detta är och var filmen med stort F för mig.
Jag har sen 10-11 års åldern älskat Sagan om ringen-serien och förväntningarna på filmen var otroligt höga.

På vissa sätt levde filmen verkligen upp till alla mina förväntningar. Miljön, musiken och de flesta karaktärer var exakt vad jag hoppas på.

Men jag saknade verkligen några delar från boken. De hoppade över gamla skogen och Tom Bombadi, en av mina favoritdelar. Det stör mig fortfarande 10 plus år senare.

Men överlag en otroligt bra film som jag regelbundet ser om.

Dunkelstjärnan

Bok av Joseph A. Davis
Den första boken i serien Kampen om tusenvärld.

Boken börjar i en småstad i Sverige där tolvåriga Julia upptäcker att det är något konstigt med flyktingpojke Kasir. En dag blir Julia, hennes lillebror Edvin indragen i en helt ny värld där Julia och hennes vänner får slåss för sitt liv. Men också att Kasir är något mer än bara en flykting och att hennes släkt är inblandad i denna värld och dess politiska drama.

Jag uppskattade denna bok på flera nivåer. Språket flöt på riktigt bra och var väl anpassat till målgruppen, yngre tonåringar. Jag gillade även hur Kasir och Julias förhållande skifta. Från att Kasir var den som hade det svårt att göra sig förstådd till att Julia fick uppleva det.
Jag uppskattade även det politiska dramat i historien och skulle gärna vilja läsa mer om hur Tusenvärlden är uppbyggd i uppföljaren.
Miljöerna var även de välskrivna.

Detta var helt klart en bra bok och bok som jag rekommenderar för målgruppen samt lärare i årskurs 4-7 att läsa och använda i sin undervisning.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.