Kalle Lind är en mästare på edutainment - underhållning med undervisande syften. I den här boken berättar han kunnigt och engagerat med en stor dos komik om händelser från toppen av Sveriges politiska värld. Varje kapitel porträtterar en politiker som suttit i Sveriges riksdag med fokus på något tokigt och uppseendeväckande som personen gjort. En del händelser är kända för allmänheten medan andra, tyvärr måste jag säga, inte fått så stor uppmärksamhet eller faktiskt ingen uppståndelse alls i media. Varje avsnitt är således en lektion i politisk historia genomsyrad av komik. Framställningen är så underhållande att det blir mycket roligt och lättsamt att ta till sig. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av politisk historia eller personerna bakom de fina titlarna men Lind har definitivt omvänt mig.
Förvaringsdrottningen. Författaren Paulina Draganja gör sannerligen skäl för den titeln. I denna bok lotsar hon läsaren genom utrensning av saker i hemmet samt organisering och förvaring av det som ska sparas. Hon presenterar 52 projekt, ett för varje vecka, och processen från kaos till ett ordnat hem tar alltså ett helt år.
Det bästa med boken är just att den är uppdelad i ett stort antal projekt så att läsaren kan ta tag i ett område i sänder. Ena veckan är det till exempel fokus på sovrummet, en annan vecka förrådet och en tredje tidningar och pappershögar. Genom att fokusera på en mindre avgränsad del av hemmet blir jobbet gjort. Det där berget av uppgifter som tidigare tornat upp sig och känts oöverstigligt har istället förvandlats till många små kullar som faktiskt går att ta sig över.
Varje projekt beskrivs utförligt med en tydlig steg-för-steg-lista som bockas av efter hand. Den är enkel att följa och resultatet blir en bostad med ordning och reda och inte minst efterlängtad harmoni.
Jag tycker också mycket om att handfasta tips ges kring hur en ska tänka och agera för att upprätthålla den nya fina ordningen och för att låta bli att ta in nya onödiga saker i hemmet. Detta är ju en ständig pågående process och Paulina Draganja är här verkligen rätt person att hålla i handen.
Tunna blå linjen skildrar en grupp polisers vardag, under både arbetstid och fritid, i Malmö. Målet med serien är, enligt produktionsbolaget Anagram, att ”spegla Malmö med alla sina kulturer, språk och etniciteter så trovärdigt som möjligt”.
Trovärdigheten förhöjs av att många i serien pratar skånska. Det tycker jag mycket om då jag ogillar fiktion som utspelar sig i Skåne men där få pratar skånska såsom polisfilmerna Wallander.
Något annat som bidrar till äkthetskänslan är att Tunna blå linjen speglar sådana arbetsuppgifter som är vanligast för polisen. Det blir inga blodiga mord eller hemska kidnappningar. Istället är det till exempel samtal med missbrukare, stöld, bråk och misshandel. Det handlar alltså om sådant som polisen sysslar med mest i sin vardag.
Något som dock försvagar trovärdigheten är att det är få invandrare bland de kriminella, undantaget några småligister. Invandrare ses i roller som poliser, polischef och brottsoffer. En mer verklighetsbaserad återspegling av olika grupper, givetvis utan att peka ut någon enskild grupp eller grupper, hade definitivt stärkt trovärdigheten.
Trots ovan nämnda brister är serien klart sevärd. Mycket tack vare skådespelarna som gör ett mycket bra jobb, speciellt Gizem Erdogan (känd från serien Kalifat) som lyser starkast.
Det här är så kallad edutainment - pedagogisk utbildning blandad med humor - när det är som bäst. Jag skrattar stundvis så att jag får ont i magen samtidigt som jag ges svaren på de frågor som jag funderat på genom den större delen av mitt liv. Det handlar till exempel om varför låtar som vi inte tycker om så lätt sätter sig på hjärnan, varför vi berättar Bellmanhistorier och varför vi egentligen klär pojkar i blått och flickor i rosa.
Fredrik Lindström och Hasse Pihl briljerar med sina kunskaper. Lindström går på i liknande vis som när han är domare i TV-programmet På spåret vilket blir mycket underhållande. Dessutom illustreras varje fråga med lustiga och minnesvärda färgbilder.
Boken rymmer ett trettiotal frågor med utförliga svar. Det finns ju dock ett otal frågor som mänskligheten fortfarande önskar svar på. Därför finns ett behov av en uppföljare. Jag föreslår att författarduon börjar med att besvara varför uppföljare till böcker och filmer brukar bli misslyckade (det har vi väl alla funderat över någon gång?). Sedan hoppas jag verkligen att de bevisar motsatsen genom att göra uppföljaren ännu bättre än denna lysande bok.
Kraftigt överviktiga Linda Marie-Nilsson lade ut en bild på sig själv i bikini på sociala medier. Det fick stora svallvågor på Internet i form av tusentals kommentarer fyllda av kroppshat men också kritiska röster höjdes mot det skeva kroppsideal som råder i samhället.
Boken handlar om kroppspositivism och kroppsaktivism med fokus på stor kroppsyta. Nilsson utgår från sitt eget liv från barnsben till nutid. Förutom att generöst bjuda på sin egen historia ger hon konkreta tips på hur en ska tänka och agera för att tycka om sin kropp oavsett storlek. Hon basunerar ut ”Alla storlekar är vackra” och påminner läsaren om det genom hela boken. Texten är inspirerande, uppmuntrande, humoristisk och tänkvärd.
Författaren tar upp en mängd argument för varför en ska vara nöjd med sin stora kropp. Jag saknar dock det medicinska perspektivet. Det finns ju vetenskapliga belägg för att fetma orsakar hälsoproblem men dessa verkar författaren tyvärr blunda för.
Boken är läsvärd inte endast för den överviktige utan såväl för den underviktige som den som av annan anledning ogillar sin kropp. Den fick i alla fall mig att gilla min spegelbild lite bättre.
Kommer du inte ihåg vad syfröken sa på lektionerna om stickning? Vad var det nu för skillnad på luftmaska och stolpmaska? Och hur gör en för att ens för att börja? Här är mina bästa tips för att komma igång med stickning.
Om du känner någon som är duktig på att sticka kan du be den lära dig stickningens ädla konst. Annars finns det mycket litteratur att tillgå i ämnet. Böcker om stickning, stickmönster i veckotidningar och framför allt internet kryllar av beskrivningar av vantar, tjocksockor och halsdukar. På nätet kostar vissa mönster att beställa medan andra är gratis att ta del av. Det finns mönster i olika svårighetsgrad för allt från nybörjare till veteraner. Se därför till att inte ge dig på ett för avancerat mönster för då riskerar du att tröttna och ge upp.
I stickmönstren finns specificerat vilket garn samt vilken tjocklek på stickorna som lämpar sig för just det mönstret. Som novis på stickning är det en god idé att följa dessa rekommendationer för att öka chanserna för ett lyckat slutresultat.
Många stickmönster hänvisar också till så kallade markörer. Det kan stå ”sätt en markör” och ”sticka fram till markör”. Stickmarkörer kan bli din bästa vän om du ska sticka något med mycket varierat mönster, med flera olika maskor och inte minst om du är nybörjare. Stickmarkörer ser ut ungefär som nyckelringar med olika färger och/eller former och du fäster dem på stickorna mellan maskorna. De hjälper dig då att hålla reda på när du ska byta masktyp. Stickningen blir mer rogivande då du slipper hålla på och räkna maskor.
En nackdel med stickning kan vara att garnet trasslar ihop sig och särskilt om du stickar med flera färger och har flera nystan. Du kan förhindra trassel genom att klippa av botten på rengjorda mjölkpaket som du placerar var sitt nystan i och sedan ställer i en korg.
Stickning är en behändig hobby. Du kan enkelt ta med dig stickor och nystan och sätta dig nästan var som helst. Tur är väl det för när du väl börjat sticka kommer du vilja hålla på med det ofta.
Stick iväg nu och lär dig att sticka.
Alla har vi gjort det. I kollektivtrafiken, affären, väntrummet eller det offentliga toalettbåset. Det handlar om att vi tjuvlyssnat på andras samtal.
När jag började läsa boken kände jag mig skamsen. Det finns ju en gammal stämpel på tjuvlyssning som säger att det är fult att ägna sig åt. Likväl anses det opassande att prata för mycket som i uttrycket ”Tala är silver, tiga är guld”. Men istället borde det faktiskt vara tjuvlyssna som är guld. När vi tjuvlyssnar befinner vi ju oss utanför samtalet, får en överblick och kan analysera på djupet vad det är som egentligen sägs. Det är då vi kan finna undermeningar och dra slutsatser. Det är minsann avancerat tankearbete. Efter att jag läst boken har jag därför ändrat åsikt om tjuvlyssning och tycker nu att det inte alls är något fult.
I den här boken har författarna Damon Rasti och Gloria Hedman samlat guldkornen efter flitigt tjuvlyssnande. Läsaren bjuds på en salig blandning av allvar och humor, personligt och allmänt. Det blir tydligt att de bästa humoristiska samtalen är de spontant uppkomna i vardagen och inte de i författade sketcher i kulturens sfär.
Boken är uppdelad efter teman som vetenskap, ekonomi och politik. Det finns några illustrationer där tjuvlyssningar återberättas i form av seriestrippar som är mycket underhållande.
Boken samlar tjuvlyssningar från författarna själva men också sådant som vänner hört eller som blivit inskickade av deras bloggläsare. I förordet uppmanar författarna till att skicka in sina tjuvlyssningar som kan skrivas bli till en ny bok. Efter att jag läst boken har jag blivit mer benägen att tjuvlyssna var jag än befinner mig. För vem vet, kanske råkar jag få höra något som skulle platsa utmärkt i en uppföljare?
Kaj Linna dömdes till fängelse år 2004 för rånmord i Kalamark, Piteå. 2016 beviljade Högsta domstolen honom resning. Han är den i modern tid som beviljats resning efter att ha suttit längst tid i svenskt fängelse. Linna blev helt frikänd 2017. Under alla år i fängelse, på de hårdaste anstalterna, hävdade han hela tiden sin oskyldighet. Det här är en bok där vi får följa hans enträgna kamp, från insidan av fängelsets murar, om att bevisa sig oskyldig.
Tillsammans med journalisten Theodor Lundgren beskriver Kaj Linna mycket ingående varför Linna omöjligt kunde ha gjort det som han anklagades för. Samtidigt som det är spännande med detaljer blir det en bit in i boken tyvärr svårt att hänga med. Kanske beror det på att jag knappt visste något om fallet innan jag läste boken. Oavsett förkunskaper hade läsaren haft stor hjälp av en tillhörande karta över de platser som tas upp.
Jag fick många tankar på hur det egentligen står till med det svenska rättssystemet och polisen. Inga svar fick jag på sådana funderingar. Boken är dock läsvärd både för den som följt fallet med rånmordet i Kalamark i media och för den som vill lära sig mer utifrån den tilltalades perspektiv. Efter jag läst ut sista sidan tänkte jag: ge aldrig upp även när det är som mörkast.
Fundera på vilken typ av maträtter som du kan laga för att spara in på köttmängden eller motsvarande dyr huvudvara som används. Lagar du en rätt med hela kycklingfiléer går det åt mer kyckling per person jämfört med om du gör en kycklinggryta. Köttfärssås kan du dryga ut med linser och morötter. Billiga basvaror som morötter, vitkål och rotfrukter kan bli till många olika måltider där du varierar de övriga ingredienserna.
Gör det till en vana att handla efter säsong för varor är ju som billigast då. Bra inte endast för plånbok utan också för miljö och hälsa eftersom näringsinnehållet är högre. Köp till exempel bara tomater och paprika sommartid, på vintern är de bleka, vattniga och smaklösa. Frys ned i mindre förpackningar och ta fram när du ska laga mat.
Istället för att handla dyra tetrapack/konservburkar med färdigkokta bönor kan du köpa storpack av torkade bönor och linser, blötlägga dem och koka dem. Frys ned i mindre förpackningar/påsar. Sedan kan du enkelt plocka från frysen nästa gång du behöver till matlagning.
Den varugrupp du tjänar mest på att göra själv från grunden är att baka ditt eget bröd. Har du liten kunskap om brödbak kan du testa recept där jäsningsmedlet är bakpulver eller bikarbonat. Sådana bröd behöver i regel bara röras ihop och kan gräddas i ugnen direkt. Du slipper knåda deg, vänta på jäsning eller få ett färdigt platt bröd för att något blivit fel med jästen.
Skriv matsedel för en hel vecka där du utgår ifrån vilka erbjudanden och extrapriser som butikerna har. Kolla på nätet, det finns flera sidor som samlar alla matkedjornas reklamblad. Tänk dock på att det sällan lönar sig att köra runt till flera butiker speciellt om det är längre avstånd då bränslekostnaden tillkommer.
Se upp för köp-flera-spara-mera eller köp-3-betala-för-2 och likande erbjudanden. Du blir lurad (oftast) att köpa mer än vad du behöver och du kommer att behöva äta onödigt mycket för att inte slänga mat.
Köp bara storpack om du verkligen vet att du kommer använda allt. Att slänga mat som blivit dålig för att den inte hunnit ätas upp är varken bra för din ekonomi eller klimatet. Se därför till att frysa ned direkt det du inte ska använda inom de närmsta dagarna.
När du är i butiken ska du strikt hålla dig till din inköpslista. Fall inte för frestelser som doften av nybakt bröd eller de dignande godishyllorna vid kassorna.
Håll utkik i butiker efter varor med nedsatt pris för att de har kort datum (brukar vara uppmärkta med röda lappar). Bäst före-gränsen är väl tilltagen av producenterna så här kan du göra rejäla fynd. I vissa stora affärer finns det till och med hela lådor med frukt och grönsaker för bara en tjuga. De flesta butiker lappar varorna tidigt på morgonen så se till att vara där vid öppningstid då dessa varor brukar sälja slut fort.
Det kan också vara värt att kolla upp utbudet på Internet. Det finns exempelvis företag som säljer mat till riktigt låga fyndpriser för att det ska bli ett förpackningsbyte, kort datum eller någon annan anledning till att varorna inte kan säljas i vanliga butiker.
Besök butiker, fysiska och på nätet, så sällan du kan. Så fort du går in i en affär är det väldigt lätt att gå i fällan och handla onödiga varor. Tävla mot dig själv och se hur många dagar det kan gå utan att handla.
För den som vill fördjupa sig i släkten Kennedy är detta en god ingång. Författaren har ägnat sig åt utrikesjournalistik under många år och har bevakat imponerande tolv presidentval i USA. Därför är Britt-Marie Mattsson ytterst väl lämpad att lära ut om Kennedyklanen.
Läsaren får följa John F Kennedy (JFK) och hans syskon ända från deras födsel. Sedan blir det en lång resa in i politikens finrum. Boken rymmer givetvis även morden på bröderna Kennedy.
Författaren har ett sätt att berätta som är trevligt. Stundvis kan det dock bli snårigt för den som är ovan vid den politiska världen och i synnerhet amerikansk politik då ämnet behandlas tämligen ingående.
Trots att boken är tjock kommer läsaren aldrig riktigt nära någon av medlemmarna i familjen Kennedy. Kanske är det antalet personer som följs, JFK hade åtta syskon och en bonussyster, som gör att det blir spretigt och opersonligt.
I boken finns en illustration med ett släktträd över familjen Kennedy som ger läsaren en överblick att hela tiden återkomma till. Det är välbehövligt då det blir många personer i flera generationer att hålla reda på. Fotografier av familjemedlemmarna hade dock lyft boken ytterligare.
Kennedyklanen är en släkt som är spännande och som de flesta inte vet så mycket om. Börja din upptäcktsfärd genom att läsa denna bok.