Johanna

Användarprofil
Grundregeln för alla korsordslösare är att använda blyertspenna.
Bläckpenna kan bli väldigt kladdigt när det blir fel ifyllt. Jodå, även den bäste löser fel ibland. Det finns pennor vars bläck går att sudda ut men det brukar vara att det ska utföras inom 24 timmar. Det är dock vanligt att upptäcka fel efter längre tid än så.

Ska du lösa länge i sträck eller saknar en bra pennvässare, kan det vara en god idé med en blyertspenna med påfyllbara stift så att du slipper vässa pennan emellanåt.

Korsordslösarens andra bästa vän har du säkert redan listat ut. Japp, suddgummit. Använd gärna en blyertspenna med suddgummi på toppen så slipper du hålla reda på ett löst sudd som har en tendens att försvinna stup i kvarten.

Som nybörjare kan det vara klokt att börja med ett lättare korsord. Går du ut för hårt direkt finns risken för att det inte är roligt och ger upp. Öka istället svårighetsgraden på korsorden successivt vartefter du blir duktigare. Med tiden kommer du också att lära dig hur olika korsordskonstruktörer ”tänker” och det underlättar i lösandet.

När du ska starta med att lösa ett korsord kan du testa med att börja i det nedre högra hörnet. Där avslutar många konstruktörer sina ordflätor och då brukar de ta till nödlösningar som kan vara lätta att knäcka.

Om du kör fast kan du lägga ifrån dig korsordet och göra något annat en stund. När du sedan kommer tillbaka till korsordet kommer det lossna och du kan säkert fylla i flera ord.

Något annat som kan hjälpa dig att komma vidare är om du har möjlighet att lösa tillsammans med någon annan. Ni tänker inte i exakt samma banor och kan därför komplettera varandra.

Vill du ha extra utmaning och gillar att tävla? Då kan du och en vän lösa varsitt exemplar av samma korsord för att se vem som hinner lösa klart först.

Lycka till
Piroger är enkelt att tillaga och är mångsidig maträtt. Fungerar som lunch, middag eller mellanmål, kan ätas både varm och kall samt går hem hos barn som vuxen. Dessutom kan du enkelt variera både deg och fyllning.

Vill du göra en nyttigare och mer mättande deg kan du byta ut en del eller hela mjölmängden mot fullkornsmjöl. Eller så kan du ta det ett steg längre och använda proteinrika kikärter, linser eller bönor (måste ha varit blötlagda och kokta innan eller köp färdiga vetja på burk/tetra).

Tänk på att du kan variera fyllningen också utefter vad som du har hemma i skåpen. Passa på och gör en kylskåpsrensning så kommer du att spara på både plånbok och miljö. Använd små slattar och burkar med rester, en skrumpen paprika och en vissen purjolök. Har du rester som inte går ihop smakmässigt? Låt dem bli fyllning i olika piroger. Då blir det verkligen variation på denna maträtt och kanske upptäcker du en ny favoritfyllning.

Konsten att städa

Bok av Marie Kondo
Efter att jag läst denna bok satte jag igång direkt och rensade ut hälften av prylarna hemma. Det har nu gått tre år sedan dess och jag har inte saknat en enda grej(!)

En grundtanke genom hela boken är att en ska rensa efter kategori och inte ett rum i taget. Det tror jag är ett lyckat koncept för att det ger en tydlig överblick över liknande saker.

Ett annat tema är att en ska börja rensa ut saker som inte ger starka känslor som fotografier utan istället börja med exempelvis tidningar och pappershögar. Det tror jag är en bra väg för att lära sig att släppa taget om saker.

Marie Kondo förespråkar att alla prylar som inte får dig att känna en stark känsla av lycka när du håller i dem ska rensas ut. Dock tycker jag att det är fel. Det går inte att tillämpa på alla prylar exempelvis kökssaker som inte ger ett lyckorus men som måste behållas för att de används varje dag.

Vissa tips som författaren ger fungerar i hemlandet Japan men däremot inte i Sverige. Som att i Japan så slänger de allt som de inte vill ha i soptunnan men i Sverige skänker vi till second hand eller säljer på nätet.

En sak jag absolut inte kan ta till mig är Kondos tips om att prata med sakerna som ska lämna mitt hem och tacka dem för den tid som de varit i min ägo. För mig har det fungerat utmärkt att hoppa över detta steg.

Något jag saknar är att läsaren inte får några råd kring hur ordningen ska upprätthållas när utrensning och organisering är utförd. Och hur gör en med det framtida flöde av saker som oundvikligen kommer att komma in i hemmet? Den stora utmaningen ligger ju faktiskt att inte falla tillbaka i sina gamla mönster kring prylar, ordning och hamstrande.

Sammantaget en mycket läsvärd guide för den som vill rensa ut och få ordning i sitt hem och på kuppen få känna fantastiska känslor av lättnad och frihet.

P3 Dokumentär

Podcast från Sveriges Radio
P3 Dokumentär skildrar en stor bredd av händelser i vår nära historia och samtid. Där finns berättelserna om de välkända och omtalade händelserna som fått stor uppmärksamhet i massmedia likväl som de som hamnat lite i skymundan.

I varje avsnitt tas lyssnaren med på en spännande resa bortom rubrikerna i tidningar och nyhetsinslagen på TV. Berättarna (varierar mellan avsnitten) skildrar händelsen med en sådan nerv och spänning att det känns som att en film spelas upp framför ögonen. Jag känner mig fullständigt närvarande på plats, som att jag åker med i flyktbilen eller som att jag sitter med runt bordet i utredningsgruppen hos polisen.

Om jag missat att följa en händelse i media eller om jag finner nyhetsrapporteringen snårig lyssnar jag gärna på P3 Dokumentär. Då får jag en sammanfattning som är lätt att ta till sig. Dessutom är podden som ett rikt historiskt arkiv över händelser. Där finns dokumentärer som behandlar sådant som hänt innan jag föddes eller då jag var för liten för att förstå. Oavsett vilken kunskapslucka man än har kan P3 Dokumentär fylla den på ett underhållande vis.
Jag önskar att jag hade fått lyssna på P3 Historia på historielektionerna i skolan. Då hade jag blivit expert på de historiska personer och deras livsöden som podden behandlar.

Varje avsnitt fokuserar kring en mer eller mindre känd historisk person som lyssnaren får följa i en dramatiserad berättelse. Det känns som att en rest bakåt i tiden och är på plats och beskådar det som sker. Som en i folkhopen på torget när kungen ska tala eller som en av gästerna i hörnet på värdshuset när det plötsligt utbryter slagsmål.

P3 Historia är välgjord, mycket roande och får en alltid att längta till nästa avsnitt. Programledaren Cecilia Düringer berättar intressant med stor kunskap och djup inlevelse. Till vardags är hon historielärare på gymnasiet. Jag önskar att hon skulle ha varit min lärare också.
Handla på second hand och loppmarknader är billigt och bra för miljön. Dessutom kan du göra riktigt fina kap, som kläder med prislapparna kvar eller helt oanvända saker. Själv hittade jag en gång en klocka för 40 kr som sedan visade sig vara värd otroliga 13 000 kr!

Det första du behöver göra innan du ger dig in i second hand-butikerna är att ha frågat om mottagaren av din present kan tänka sig att få begagnat och om hen önskar sig något specifikt föremål. Skriv en lista så du vet vad du ska hålla utkik efter. Så fort du kliver in i en second hand-butik är det nämligen lätt att bli helt överväldigad av utbudet av prylar. Då kan det vara skönt att ha en lista att fokusera på.

Steg två är att se till att vara mätt i magen. Om du är hungrig och går och handlar åker det ner en massa onödigt i kundkorgen och det är ju varken bra för plånbok eller miljö.

Den tredje saken du behöver göra innan du beger dig in i second hand-världen är att ta med dig egna kassar. Påsar finns oftast att köpa till men en viktig del av att handla i dessa typer av affärer går ju ut på att skona klimatet.

Sist men inte minst gäller det att ta med sig någon som är van vid att handla second hand. De flesta har någon i sin bekantskapskrets som är van vid att loppa. En sådan person känner till loppisarna som är mest prisvärda och kan lotsa dig bland pinaler och hyllor. Det är den bästa läraren som blir din ovärderliga hjälp till att själv bli ett proffs på second hand.

Krukväxt

Produkttyp

Krukväxt som present

En krukväxt är ofta en uppskattad present och passar perfekt som gå-bort-present. Utgå från mottagarens behov och försök matcha med en växt som kräver den nivån av skötsel. Är hen bra på att komma ihåg att vattna eller glöms vattningen alltid bort? Har mottagaren intresse av att gödsla växterna och sköta om dem som att klippa bort döda blad?

Om du inte vet så mycket ifall mottagaren har gröna fingrar eller ej är det alltid en god idé att satsa på lättskötta och populära krukväxter som Garderobsblomma eller Svärmors tunga.

Krukväxten som du ger bort behöver inte vara en som du köpt i butik. Du kan ta en stickling av en växt från din egen fönsterbräda som du planterar i en kruka. Skulle mottagaren sedan misslyckas med sticklingen kan du ju alltid ge bort en till stickling.

Tänk också på att kolla upp ifall mottagaren behöver en ytterkruka till växten. Kanske har hen redan hela sitt förråd fullt av krukor? I så fall kan du istället för ytterkruka ge bort växten med innerkrukan inslagen i tidningspapper, vaxat papper eller något annat fint papper som du har hemma.

Livet efter dig

Bok av Jojo Moyes
Det här är en bok som borde finnas på allas att-läsa-lista. Drama blandad med både humor och allvar på ett finstämt vis. Boken bidrar till att skapa så mycket funderingar på ett djupare plan om etik och moral, roller, drömmar och gränser. Finns även som film men läs för all del boken innan du ser filmen för boken är i vanlig ordning så väldans mycket bättre.

Den hemlige kocken

Bok av Mats-Eric Nilsson
Vi utsätts varje dag för de problem som boken tar upp. Flera timmar om dagen faktiskt. Ingen kommer undan. För det handlar om fusket med maten som vi stoppar i oss. Hur den drygas ut med falska ämnen för att producenterna ska kunna hävda att den är hälsosam och har extra bra egenskaper så att de kan ta mer betalt för den. Samtidigt tjänar industrin på att maten blir billigare att framställa då den inte innehåller äkta vara.

Den som äter maten får inte alls den utlovade bättre hälsan utan får sin kropp förstörd av de konstgjorda ämnena. Industrin hävdar att ämnena finns i så extremt liten mängd i maten att det inte spelar någon roll. Men ingen vet vad som händer när flera av dessa ämnen blandas med varandra som när du äter en måltid. De blir alltså en cocktail av främmande substanser med oklar verkan i kroppen.

Författaren ger tydliga exempel på vilka matvaror det fuskas med och vilken mat som istället kan väljas. För det finns mat som är oförfalskad i matbutikerna men den trycks tyvärr undan av de matproducenter som vill att vi ska luras av deras falska produkter.

Efter att du läst denna bok kommer du känna dig lurad av matindustrin. Det positiva är att du för alltid kommer att undvika vissa matvaror och att du lärt dig hitta äkta vara i matbutikens djungel.

Skridskor som present

Brukar vara en uppskattad present, speciellt för aktiva barn som dock fort växer ur skridskorna. Men de behöver inte alls köpas nya. Håll utkik på loppisar, second hand eller på skolors prylbytar-dagar.

En nackdel kan vara att det är svårt att avgöra vilken storlek som passar mottagaren. Tänk på vilken storlek som mottagaren har i vanliga skor och lägg till utrymme för raggsockor som mån för tårna att kunna röra sig.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.